Petak, 24. oktobar 1997.

HOLANDSKI AMBASADOR U SRJ JAN SIZO O POSETI DELEGACIJE PREDSEDNISTVA EU BEOGRADU

Gonsalesov izvestaj nije sproveden u celosti

Sledece sedmice EU ce zvanicno zatraziti otvaranje biroa u Pristini, najavio sef delegacije Hubert Virt u razgovoru sa Milanom Milutinovicem. Prilikom razgovora sa Radmilom Milentijevic kritikovana drzavna televizija Srbije

Beograd. - Delegacija luksemburskog predsednistva Evropske unije prekjuce i juce bila je u misiji "ocenjivanja aktuelnog stanja" u SRJ i najavila da ce sledece sedmice njen ovdasnji predstavnik, holandski ambasador Jan Sizo, zvanicno zatraziti otvaranje biroa EU u Pristini.

Ambasador Hubert Virt, zaduzen u EU za pitanja bivse Jugoslavije, i ambasador Sizo sa saradnikom, razgovarali su sa sefom jugoslovenske diplomatije Milanom Milutinovicem, ambasadorom u Ministarstvu inostranih poslova Zlatanom Kikicem, republickim ministrom za informisanje Radmilom Milentijevic i predsednikom Gradjanskog saveza Srbije Vesnom Pesic.

Razgovor sa Milutinovicem - detaljnije se ticao situacije u Srbiji (posebno na Kosovu) i sprovodjenja Gonsalesovih preporuka, u nesto opstijim tackama Bosne a nikako Crne Gore - bio je obostrano iskren i konkretan, rekao je "Nasoj Borbi" ambasador Sizo. Delegacija EU je jasno iznela svoj stav da Gonsalesov izvestaj (poboljsanje izbornih uslova, nezavisnost medija, nezavisno sudstvo...) nije sproveden u punoj meri.

Ambasador Sizo najavio je ministru Milutinovicu da ce sledece sedmice predstavnistvo EU u Beogradu, dakle sam Sizo, Ministarstvu inostranih poslova SRJ uruciti zvanican zahtev za otvaranje informativnog biroa EU u Pristini.

Ovo inace, naglasio je Sizo, nije bila ni zvanicna pregovaracka niti informativna misija EU ("jer cinjenice vec znamo") vec "misija uticanja, misija ocenjivanja aktuelnog faktickog stanja". Susret sa Milutinovicem, kazao je jos, bio je zato krajnje otvoren, bez diplomatskog ogradjivanja.

Ambasadori Virt i Sizo razgovarali su sat i po sa Radmilom Milentijevic o medijima i "napretku" koji je u odnosu na Gonsalesove preporuke tu ucinjen. "Nije tesko naslutiti kakav je nas stav o medijima ako samo jednom ili dva puta pogledate udarne vesti na RTS od pola osam do osam uvece", rekao je Sizo o delu sastanka u kojem su uputili kritike na racun drzavne televizije uz primedbu da bi EU, naravno, zelela da vidi veci pozitivan pomak na tom planu.

Delegacija EU susrela se i sa Vesnom Pesic i sa predstavnicima nezavisnih medija - Novinske agencije "Beta", Radija B92 i "Nase Borbe" - a potom i sa beogradskim ambasadorima zemalja clanica EU.

F. Slavkovic

Posaljite nam vas komentar! Izbor vasih reagovanja i misljenja objavljujemo.
© 1997 Yurope & ,,Nasa Borba" / Sva prava zadrzana /