Petak, 24. oktobar 1997.

JUCE ODRZANA IZBORNA SKUPSTINA SRPSKE AKADEMIJE NAUKA I UMETNOSTI

SANU brojnija za 37 akademika

Izabrano sest redovnih clanova, sest dopisnih, tri nova clana van radnom sastava i 22 iz inostranstva

Beograd. - Od 89 predlozenih kandidata za redovne, dopisne, inostrane i clanove van radnog sastava Srpske akademije nauka i umetnosti, na izbornoj Skupstini SANU izabrano je 37 novih clanova. Sa jucerasnjim danom Akademija je brojnija za sest redovnih akademika, sest dopisnih, tri nova clana van radnog sastava i 22 inostrana clana. Na glasanju nije prosao nijedan kandidat koji je na listu dospeo bez podrske odeljenja SANU. Status redovnog clana SANU moze da stekne samo kandidat koji dobije najmanje 53 glasa jer za ove kandidate glasaju samo redovni akademici, dok za ostale clanove taj cenzus iznosi 69 glasova (za njih glasaju svi).

Sam cin izbora protekao je u uobicajenoj atmosferi, ali je brojanje trajalo toliko dugo da je izborni skup pretvoren u maratonsku sednicu. Kako se nezvanicno culo, brojanje glasova je trajalo od 11 do 15 sati, zbog pada kompjuterskog sistema, pa se u pauzi ne retko culo da bi sve bilo brze da je primenjen sistem brojanja na "rabos".

Svi kandidati za redovne clanove SANU dobili su potreban broj glasova: Ivan Gudman (67), Vladan Djordjevic (70), Veselinka Susic (58), Svetozar Koljevic (56), Dragoslav Antonijevic (65) i Radomir Reljic (56). Novi clanovi SANU iz redova dopisnih clanova su: Dragoslav Marinkovic (86), Antonije Djordjevic (80), Bogdan Djuricic (79), Aleksandar Mladenovic (70), Sava Vukovic, episkop sumadijski (71) i Nikola Jankovic (84). Za clanove van radnog sastava izabrani su Zavisa Janjic (72), Radomir Crkvenjakov (74) i Slobodan Curcic (79).

Na spisku novih inostranih clanova SANU su: Jurij Oganesjan, Pjer Potje, Djerdj Panto, Antoni Kunadis, Valerije Vladimirovic Skorohod, Valentin Vitaljevic Rumjancev, Feliks Leonidovic Cernousko, Vojislav Vuzevski, Berislav Zlokovic, Harden Mak Konel, Akijami Hirosi, Evgenij Pikano, Ronald Grosart Maticek, Zan Ditur, Bozo Vidoeski, Zuzana Topolinjska, Aleksa Dragnic, Pjer Mari Galua, Harald Hauptman, Noel Dival i Nikolaos Ikonomidis.

Pre glasanja akademik Aleksandar Despic, predsednik SANU, je u uvodnoj besedi ocenio da su izbori za nove clanove najvazniji zadatak SANU "da uprkos smrtnosti svih njenih clanova obezbedi Akademiji vecni zivot". Predsednik SANU je takodje podsetio na "tuznu cinjenicu da je od poslednjih izbora Akademiju napustilo 18 njenih clanova". On je takodje konstatovao da bi "bar toliki broj mladjih, zasluznih naucnih radnika i umetnika trebalo da bude primljeno u clanstvo Akademije, da bi ona odrzala svoj neveliki broj clanova".

O.N.

Posaljite nam vas komentar! Izbor vasih reagovanja i misljenja objavljujemo.
© 1997 Yurope & ,,Nasa Borba" / Sva prava zadrzana /