Petak, 24. oktobar 1997.

ZABRINUTOST VASINGTONA ZBOG DALJEG PODIZANJA POLITICKE TEMPERATURE U CRNOJ GODI

Varnice koje prete celom regionu

Zbivanja posle izbora u Crnoj Gori zabrinjavaju americku administraciju, jer postoji opasnost otvaranja jos jednog kriznog zarista na Balkanu. Zapazen publicitet vestima o vanrednom stanju u Tuzima

Slobodan Pavlovic
dopisnik "Nase Borbe" iz Vasingtona

Americka administracija postaje sve zabrinutija postizbornim zbivanjima u Crnoj Gori, polazeci od pretpostavke da se na trustnom podrucju jugoistocnog Balkana pojavljuje opasnost od otvaranja jos jednog kriznog zarista - poput onih kakvih je (u ne tako davnoj proslosti) bilo i u nekim drugim podrucjima bivse Jugoslavije.

Posle prekjucerasnjeg poziva Bulatovicu da prizna izborni poraz, a njegovim pristalicama da se uzdrze od daljeg podizanja temperature u Crnoj Gori, u Vasingtonu je dobila zapazen publicitet vest elektronskih medija da je u Tuzima (blizu Podgorice) doslo do vanredne situacije koja preti sukobom grupe pridoslih demonstranata sa albanskim stanovnistvom u ovom mestu.

Prema informaciji americkog Nacionalnog radija, konfrontacija u Tuzima proizvod je ubedljive Djukanoviceve pobede na predsednickim izborima u ovom mestu i ona bi (kako se navodi) "mogla da ima potencijalno veoma nepovoljne posledice, imajuci u vidu pogorsan polozaj albanskog stanovnistva na susednom Kosovu".

U jucerasnjem uvodniku "Njujork Tajmsa", takodje se govori o opasnostima od eksplozije na Kosovu, gde je visegodisnji miran otpor albanskog stanovnistva poceo postepeno da prerasta, kako se navodi, u oruzani otpor vladavini aparthejda koju je Milosevic uspostavio posle oduzimanja autonomije ovoj pokrajini.

Vodeci americki list poziva tim povodom Klintonovu administraciju da - pored sadasnjeg "spoljnog zida" medjunarodnih sankcija - dodatno pojaca pritisak na vlasti u Beogradu, da bi se doslo do zeljenih reformi na Kosovu i sprecilo da ovo podrucje postane popriste novog rata na Balkanu.

Kao prvi korak na tom putu, trazi se da postavi stalna posmatracka misija OEBS, kao i da vlada SAD odredi svog stalnog izaslanika za Kosovo (sa statusom i zaduzenjima poput onih koje Gerlabrd ima u BiH).

Vlada Sjedinjenih Drzava, medjutim, posvetila se u ovom trenutku osmatranju postizbornih zbivanja u Crnoj Gori i njihovom odjeku na preostalu Jugoslaviju. S tim u vezi, a uz pozivanje na izvestaj medjunarodnih posmatraca i lokalne republicke komisije iz Podgorice - Stejt department se pojavio u sredu sa javnom ocenom da su nedeljni izbori u Crnoj Gori bili otvoreni i demokratski, sto je bio povod da se u Vasingtonu zvanicno zatrazi od Momira Bulatovica da prihvati ishod ovog izjasnjavanja i da u predvidjenom roku prepusti Milu Djukanovicu funkciju predsednika.

Posaljite nam vas komentar! Izbor vasih reagovanja i misljenja objavljujemo.
© 1997 Yurope & ,,Nasa Borba" / Sva prava zadrzana /