Petak, 24. oktobar 1997.

GRADJANSKI SAVEZ SRBIJE IZLAZI NA DECEMBARSKE IZBORE

Vesna Pesic trazi predsednickog kandidata

Upravo su u toku razgovori predsednice GSS sa licnoscu za koju verujemo da bi mogla da pobedi i pod izbornim uslovima kakvi su danas, saopstio portparol Goran Svilanovic, otkrivsi samo da se radi o "narodnom a ne stranackom kandidatu"

Beograd. - Gradjanski savez Srbije ce ucestvovati na predsednickim izborima zakazanim za sedmi decembar ukoliko uspe da angazuje adekvatnog kandidata. Kako je juce rekao Goran Svilanovic, portparol ove stanke, "upravo su u toku razgovori Vesne Pesic sa licnoscu za koju verujemo da bi mogla da pobedi i pod izbornim uslovima kakvi su danas".

Portparol GSS samo je "otkrio", na konferenciji za novinare, da je rec o "narodnom a ne stranackom" kandidatu koji bi predstavljao sve gradjane Srbije, kao i da je ta licnost veoma poznata. Razgovor sa njim je inicijativa GSS o kojoj nisu obavestene ni stranke koje su bojkotovale izbore, objasnio je Svilanovic.

Prema njegovom misljenju ovakav potez nece dovesti do rascepa sa strankama koje nisu ucestovale na izborima, zato sto taj kandidat ne bi bio kandidat GSS vec svih gradjana. Ukoliko DS i DSS pozovu na bojkot decembarskih izbora "kandidat ce proceniti da li ce se na njima pojaviti", rekao je Svilanovic.

GSS "kao i stranke sa kojima je potpisan sporazum o minimumu izbornih uslova" smatraju da na tim uslovima treba insistirati. Medjutim, kako je rekao Svilanovic, postoji "mlitava pozicija stranaka koju ne zelimo da delimo", navodeci da treba angazovati pobednickog kandidata ako vec postoji.

Slobodan Vucetic ili bogati privrednik?

Iz GSS nisu zeleli ni nezvanicno da navedu ko je licnost sa kojom razgovara Vesna Pesic, ali su novinari uspeli da odgonetnu da to po svemu sudeci - nije Milan Panic. Po nekim nezvanicnim informacijama, izvesne sanse da je "gradjanin iks" ima sudija Ustavnog suda Srbije Slobodan Vucetic.

Medjutim, stranke koje su bojkotovale izbore ranije su ocenjivale da potencijalni predsednicki kandidat mora imati dosta novca za predizbornu kampanju, tako da zvuci kao prilicno realna jedna od informacija da predsednica GSS razgovara sa - bogatim privrednikom. Nezvanicno, kandidat nije ni Mladjen Dinkic.

Portparol GSS smatra da "prica o izbornim uslovima pada u drugi plan" ukoliko se istakne pravi kandidat i veruje da ce ovakav stav podrzati i druge stranke u nameri "da se pobedi a ne da se izgubi bez borbe".

Gradjani Srbije zele kandidata za kojeg mogu da glasaju, ocenio je Svilanovic, navodeci da izostanak nove, adekvatne licnosti na predsednickim izborima vodi u dugotrajno iscrpljivanje Srbije i otvara mogucnost za vrlo ekstremne ljude i novo unazadjivanje drzave. Naglasio je i da eventualna kandidatura licnosti sa kojom razgovaraju nije usmerena protiv kandidature Vuka Draskovica, predsednika Srpskog pokreta obnove.

Svilanovic je pozdravio i eventulano raspustanje saveznog parlamenta, nagovesteno u izjavi Ratka Markovica, kao sansu za stranke koje su bojkotovale republicke izbore.

Govoreci o dogadjajima u Crnoj Gori, Svilanovic je ocenio da je kampanja koju vodi vlast iz Beograda "direktno izbacivanje Crne Gore iz federacije".

Uprkos podsticanju medjunacionalne mrznje na najgori nacin i provociranju sukoba u Podgorici, Svilanovic ne veruje da ce u Crnoj Gori biti rata ili da ce se ona odvojiti od federacije, vec da ce svi njeni gradjani shvatiti da sukobi ne trebaju nikom i da ce se prica o navodnoj izbornoj kradji brzo zaboraviti.

N. Todorovic

Posaljite nam vas komentar! Izbor vasih reagovanja i misljenja objavljujemo.
© 1997 Yurope & ,,Nasa Borba" / Sva prava zadrzana /