Petak, 24. oktobar 1997.

POSETA PRISTINI SPECIJALNOG IZVESTIOCA UN ZA LJUDSKA PRAVA

Nepotrebna brutalna reakcija policije

U svom izvestaju o poseti Kosovu Elizabet Ren ce, kako kaze, naglasiti svoju zabrinutost najnovijim razvojem situacije u ovom delu SRJ

Specijalni izvestilac UN za ljudska prava na prostoru bivse Jugoslavije Elizabet Ren, posetu Pristini zapocela je odvojenim susretima sa dve najuticajnije albanske licnosti na Kosovu: Ibrahimom Rugovom i Ademom Demacijem.

Nakon susreta iza zatvorenih vrata sa liderom kosovskih Albanaca Izbrahimom Rugovom, Ren je izjavila da je njen boravak u Pristini motivisan najnovijim izvestajem o stanju ljudskih prava na prostoru bivse Jugoslavije, koji narednog meseca treba da dostavi Generalnoj skupstini UN, i da je ona veoma zabrinuta najnovijim razvojem situacije na Kosovu koje ce, kako je izjavila, zauzeti znacajno mesto u pomenutom izvestaju.

Komentarisuci susret sa specijalnim izvestiocem UN, Ibrahim Rugova je rekao da gospodja Ren nosi velike zasluge za prisustvo kosovskog pitanja u medjunarodnoj javnosti.

U saopstenju sa susreta sa Ademom Demacijem, predsednikom Parlamentarne partije Kosova, navodi se da je Demaci Renovoj preneo ocenu da srpska drzavna politika dugorocno preti unistenju albanske nacionalne supstance na Kosovu, i da Albanci nikada nece prihvatiti insistiranje medjunarodne zajednice da se zrtvuju i ostanu u Srbiji.

Jedan od glavnih predmeta interesovanja specijalnog izvestioca UN prilikom boravka u Pristini, bile su nedavne studentske demonstracije, i policijska intervencija na njihovom razbijanju. Elizabet Ren je u odvojenom susretu sa rukovodstvom Unije albanskih studenata imala priliku da se upozna sa svim detaljima studentskih protesta, od prvog oktobra.

- Studentske demonstracije su bile veoma mirne. Oni stvarno nisu primenili nikakvu silu, niti su provocirali. Policija je snazno i brutalno intervenisala na razbijanju studentskih protesta - rekla je Elizabet Ren novinarima, nakon razgovora sa studentima.

Ona je ovim povodom dodala da razume studentski zahtev za slobodno skolovanje u normalnim uslovima i da je pravo na izrazavanje nezadovoljstva ili svog vidjenja stvari u formi mirnih i nenasilnih demonstracija legitimno pravo u svim delovima sveta, i najavila prisustvo njenih saradnika na studentskim protestima zakazanim za 29. oktobar.

Predsednik Unije albanskih studenata Bujar Dugoli je nakon susreta sa specijalnim izvestiocem UN rekao da je studentsko rukovodstvo garantovalo Renovoj da ce naredni protesti biti mirni i nenasilni.

- Mi smo u stanju da sami odrzavamo red. Policija nam nije potrebna i ne zelimo da je vidimo tokom naseg protesta. Garantujemo u tom slucaju da u nasim narednim protestima nece biti nikakvih ekscesa, niti uopste moze doci u obzir eskalacija situacije - rekao je Dugoli.

Tokom posete Pristini, Elizabet Ren je, sa saradnicima, iza zatvorenih vrata razgovarala i sa visokim policijskim funkcionerima na Kosovu, kao i sa predstavnicima Kosovskog okruga. Detalji ovih razgovora nisu poznati, a do predaje ovog izvestaja nije objavljeno ni najavljeno saopstenje o poseti specijalnog izvestioca Kosovskom okrugu.

Renova je u ovim susretima, kako je najavila novinarima, nameravala da od vlasti trazi da ne primenjuju silu prema studentima u demonstracijama zakazanim za 29. oktobar. U pristinskom Odboru za zastitu ljudskih prava i sloboda, Elizabet Ren je imala priliku da se upozna sa podacima koje je Odbor prikupio i objavio u najnovijem izvestaju o sistematskom krsenju ljudskih prava i sloboda na Kosovu.

I. Hajdari

Posaljite nam vas komentar! Izbor vasih reagovanja i misljenja objavljujemo.
© 1997 Yurope & ,,Nasa Borba" / Sva prava zadrzana /