Petak, 24. oktobar 1997.

KO JE PREMA USTAVU NADLEZAN ZA VANREDNE MERE U JUGOSLAVIJI

Vanredno stanje u rukama Skupstine SRJ ili vlade

Beograd. - Povodom postizbornih dogadjanja u Crnoj Gori i nekih najava da bi moglo doci do raspustanja Savezne skupstine u javnosti se kalkulise o raznim varijantama medju kojima je i eventualno uvodjenje vanrednog stanja u manjoj federalnoj jedinici. Ko, dakle, moze po Ustavu da proglasava i uvodi vanredno stanje na teritoriji ili delu teritorije SRJ?

Najpre prema Ustavu SRJ (clan 77 tacka sedam) odbrana i bezbednost savezne drzave su u iskljucivoj nadleznosti federacije. Drugim recima , vanredno stanje ne mogu proglasavati republike pojedinacno s tim, sto je Ustav Crne Gore donet posle saveznog pa su i njihove odredbe usaglasene dok se u Ustavu Srbije ne pominje vanredno vec samo ratno stanje. Ovo pitanje inace detaljnije regulise i savezni Zakon o odbrani.

Sto se tice toga ko moze uvesti vanredno stanje Ustav SRJ takva ovlascenja daje pre svega Saveznoj skupstini (clan 78 tacka) koja, izmedju ostalog, " "proglasava ratno stanje, stanje neposredne ratne opasnosti i vanredno stanje." Sta se dogadja kad se parlament ne sastaje (sto je ovde slucaj) ili ukoliko je raspusten (sto se navodno najavljuje) ? Tu bi se mogla primeniti odredba 99 Ustava SRJ prema kojoj"Kad Savezna skupstina nije u mogucnosti da se sastane, posto saslusa misljenje predsednika Republike i predsednika veca Skupstine, Savezna vlada proglasava nastupanje neposredne ratne opasnosti, ratnog ili vanrednog stanja."

B. O. I.

Posaljite nam vas komentar! Izbor vasih reagovanja i misljenja objavljujemo.
© 1997 Yurope & ,,Nasa Borba" / Sva prava zadrzana /