Subota, 25. oktobar 1997.

JUCE ISPRED ZGRADE "BEOPETROLA" U NOVOM BEOGRADU

Ubijen generalni sekretar JUL Zoran Todorovic Kundak

Za sada nepoznati mladic pucao iz automatskog oruzja sa prigusivacem u trenutku kada je Todorovic izasao iz crnog "mercedesa". U pucnjavi tesko ranjen Sinisa Milenkovic koji, kako navodi policija, verovatno nije bio meta napada

Zoran Todorovic Kundak

Beograd. - Ispred zgrade "Beopetrola" u Bulevaru Lenjina 113, u Novom Beogradu, juce ujutru ubijen je Zoran Todorovic (l959), zvani Kundak, generalni sekretar Jugoslovenske levice i direktor "Beopetrola". Na Todorovica je oko osam sati i pet minuta, iz automatskog oruzja pucao za sada nepoznati mladic i odmah ga usmrtio, dok je u pucnjavi tesko ranjen Sinisa Milenkovic (1965), koji se, kako saznajemo u policiji, tu zatekao slucajno i "verovatno nije bio meta napada".

Prema izjavama ocevidaca, Zoran Todorovic je juce kao i svakog dana crnim "mercedesom" stigao oko osam sati ispred zgrade "Beopetrola". Radnici koji su se nalazili na skelama gradjevine nove poslovne zgrade "Srbijasume", udaljene desetak metara od mesta zlocina, rekli su za "Nasu Borbu" da je Todorovic po izlasku iz automobila prisao Milenkovicu i sa njim se rukovao. U tom trenutku pritrcao je mladic koji je do tada stajao na obliznjoj autobuskoj stanici i ispalio dva kratka rafala iz automata (najverovatnije "heklera") Todorovicu u glavu i ledja. Ubica je potom "laganim trkom", kako opisuju ocevici, pobegao kroz uski prolaz do zadnje strane zgrade "Beopetrola", "gde se zaustavio i okrenuo pogledavsi da li ga neko prati", a onda nestao u pravcu Ulice proleterske solidarnosti. Tu se ubici izgubio svaki trag, a postoje pretpostavke da je imao saucesnike koji su ga cekali u kolima.

Ubica je, kako nam je izjavio jedan od ocevidaca, dvadesetogodisnjak, visok oko 170 centimetara, prilicno mrsav. "Na glavi je imao plavi kacket, i na sebi je imao kratku sarenu jaknu. U rukama je nosio nesto zavijeno u crnu kesu, najverovatnije oruzje", rekao je ocevidac. On dodaje da je oruzje gotovo sigurno imalo prigusivac s obzirom da su se rafali jedva culi. Prema recima sagovornika "Nase Borbe", sam cin ubistva video je i vozac Zorana Todorovica, koji je sedeo u "mercedesu", i nakon dogadjaja on je prvi pozvao policiju, iako je bio u vidnom soku. Ranjeni Milenkovic je takodje radnik "Beopetrola", i kako saznajemo, on je juce ujutru cekao ispred sluzbenog "audija" da iz zgrade izadje njegova koleginica koju je trebalo da preveze.

Policijski uvidjaj trajao je skoro dva sata. Nesto pre deset sati telo ubijenog odneseno je sa mesta zlocina. Pripadnici brigade milicije SUP-a Beograd u toku prepodneva kontrolisali su vozila u okolnim ulicama i na mostovima prema centru grada, ali bez rezultata. Dok je uvidjaj trajao na licu mesta vidjeni su celnici JUL-a Zivko Sokolovacki i Slobodan Cerovic, te vlasnik dnevnog lista "Gradjanin" Aleksandar Tijanic, ali nisu zeleli da komentarisu dogadjaj.

Ovo je treci zlocin u poslednjih godinu dana u kojima su poginuli bliski saradnici predsednika Slobodana Milosevica i njegove familije. U restoranu "Mamma mia" sredinom aprila ubijen je zamenik ministra policije Radovan Stojicic Badza, a u februaru kod Centra "Sava" biznismen Vladan Kovacevic Tref. Policija do sada nije uspela da rasvetli nijedan od ovih zlocina.

Komemorativna sednica rukovodstva i organa Jugoslovenske levice odrzace se danas u 12.30 casova, u Direkciji Jugoslovenske levice.

Sahrana je u 15 casova na Novom bezanijskom groblju, saopstili su juce iz Direkcije JUL.

D. Petrovic

Posaljite nam vas komentar! Izbor vasih reagovanja i misljenja objavljujemo.
© 1997 Yurope & ,,Nasa Borba" / Sva prava zadrzana /