Subota, 25. oktobar 1997.

VRTOGLAVA POSLOVNA KARIJERA

Latifundista i naftas

Malo je poslova u zemlji koji su se odvijali mimo TiM trejda suvlasnicke kompanije Zorana Todorovica, Zorana Vujovica i Branislava Markicevica, sinovca ministra za pravosudje Arandjela Markicevica

Familija i prijatelji: Sa proslave 20. oktobra
FOTO: FoNet

Startnu poziciju uspesnog biznismena Zoran Todorovic je zauzeo na mestu gde ga je u karijeri uspesnog politicara sapleo Dragan Tomic. Kad je za obojicu bilo pretesno u Gradskoj konferenciji SSRN Todorovic odlazi u "Naftagas", ali ne na bilo koju vec na direktorsku funkciju. Posto je naftnom industrijom u Srbiji gazdovao Tomic i ova fotelja pocinje da ga zulja, ali je ne napusta sve dok nije pronasao udobniju. Izracunao je da ce mu polozaj komercijalnog direktora u kompaniji ATL posluziti kao dobra izvidnica za odmeravanje najunosnijih poslova onda kad postane sam svoj gazda.

Oni koji su pratili poslovni put Todorovica cesto su navodili da je on na vreme shvatio da Osma sednica nije renta od koje se moze ziveti i okrenuo se onome od cega moze. U tome je bio vest, pa se njegova imovina procenjivala na basnoslovne sume, ukljucujuci i vilu na Senjaku gde je ziveo sa svojom porodicom.

Malo je reci da mu je dobar poslovni potez bio osnivanje privatne spoljnotrgovinske firme TiM Trejd koja je registrovana kao suvlasnistvo tri coveka - Zorana Todorovica, Zorana Vujovica i Branislava Markicevica. Malo je poslova u zemlji koji su se odvijali mimo ove firme ili prema kojima ona nije pruzila svoje pipke. Medju poslovnim aranzmanima kojima se hvalio Todorovic je i potpisivanje ugovora sa najvecim kineskim proizvodjacem svile i juznokorejskim proizvodjacem poliesterske tkanine za potrebe najvecih jugoslovenskih fabrika.

TiM Trejd je, izmedju ostalog, bio posrednik u izvozu bakra iz Bora, ulaganju kapitala juznokorejskih banaka u cetinjski "Obod", EI "Nis". Krupan zalogaj bilo je i ucesce u izgradnji fabrike djubriva u Pancevu, kapaciteta 300.000 tona uz ucesce kineskog kapitala. Ime firme vezano je i za brojne poslove oko izvoza psenica i uvoza nafte, od kojih su mnogi dobijeni precicom ili krsenjem propisa.

Prasina oko "Todorovica i kompanije" uveliko se digla kad su im apetiti porasli do te mere da su hteli da postanu, kako je pocetkom ove godine pisano, najveci latifundisti i veleposednici. U ostvarivanju tih namera od velike koristi im je bilo to sto je jedan od kompanjona, Markicevic, brat od strica ministru pravde u Vladi Srbije Arandjelu Markicevicu. Preko njega i veza u Privrednom sudu saznavali su koja poljoprivredna preduzeca su u dugovima do guse i u spasu od stecaja spremni da se prodaju za male pare. Postoje verodostojni papiri kako je jeftino otkupljeno poljoprivredno dobro "Zikica Jovanovic" u Banatskom Brestovcu. Da ovo imanje koje u svom vlasnistvu ima 3.500.000 hektara plodne zemlje, 12 staklenika, organizovanu stocarsku u vocarsku proizvodnju, lako padne u ruke Todorovicu su pomogli drzava i Beobanka. Drzava tako sto je preko Republickog zavoda za trziste rada dodeljivala novac TiM Trejdu za finansiranje poljoprivredne proizvodnje, a Beobanka dodelom kredita od 600 miliona dinara.

E. N. B.

Pohod na Dedinje

Budnom oku Zorana Todorovica nisu promakli ni placevi na Dedinju. Tamo gde su mu zasmetale zgrade ambasada nasao je nacin da ih iseli. Diplomatsko stambeno preduzece, koje je formalni gazda ovog poslovnog prostora, po njegovom nagovoru zapretilo je Ambasadi Australije da trazi drugo boraviste, jer navodno, ne ispunjava svoje obaveze. Otpravnik poslova Ambasade uputio je protestno pismo nasem Ministarstvu spoljnih poslova navodeci da su izmisljeni razlozi za iseljenje. Tvrdi se da je Torodovic licno bio zainteresovan za ovu rezidenciju koju vise o tri decenije koriste australijski izaslanici.

Iseljenje je nagovestavano i jos nekim ambasadama medju kojima je nigerijska.

Posaljite nam vas komentar! Izbor vasih reagovanja i misljenja objavljujemo.
© 1997 Yurope & ,,Nasa Borba" / Sva prava zadrzana /