Subota, 25. oktobar 1997.

Obracun porodica

Misa Brkic

Poslovni klub novokomponovanih biznismena koji su se bogatili na ratu i medjunarodnoj izolaciji zemlje - poznatiji u javnosti kao Jugoslovenska udruzena levica - ostao je bez svog znacajnog clana. Na novobeogradskom asfaltu lezao je juce ujutru smrtno izresetan Zoran Todorovic Kundak, generalni sekretar Jugoslovenske udruzene levice i perjanica "zdravih snaga" Osme sednice.

Da nije ubijen, Todorovic bi za neki dan svoju poslovnu imperiju uvecao za naftnu trgovacku firmu "Beopetrol" koju se upravo spremao da kupi, zamecuci tragove preko izvesnih francuskih partnera. I na taj nacin legalizovao svoje sive poslove s "crnim zlatom" jos iz vremena sankcija i naftnog embarga. Time bi svom poslovnom carstvu latifundija, banaka, izvozno-uvoznih firmi i diplomatskih vila pridodao i naftu.

Ko je imao motiva i interesa da izreseta ovog komunistickog biznismena? Bez zelje i namere da se zadire u poslove istrage, valja ipak protumaciti okolnosti u kojima je ubijen vazan covek politicko-poslovne kriminalizovane nomenklature u Srbiji. Zoran Todorovic Kundak nesumnjivo je imao politickih protivnika koji se nisu slagali sa njegovim ideoloskim ubedjenjima a za koje se tvrdilo da su izrazito dogmatske provenijencije. U srpskoj politickoj javnosti bio je visoko kotiran na lestvici omrazenosti, a izvesnu dozu odbojnosti imala je prema njemu manje ortodoksna struja levicara u samom JUL, okupljena oko Nebojse Maljkovica.

Ako se ponovo citaju dnevnicke beleske ("Duga" - "Bazar") Todoroviceve partijske sefice, politickog mentora i zastitnika Mirjane Markovic - stekao bi se utisak da su ovog komunistickog biznismena ubili ideoloski protivnici. Na primer, cetnici i desnicari. Drugarica Markovic tada je strahovala za svoj, zivote clanova svoje porodice i svojih prijatelja, praveci paralelu sa sudbinom svojih predaka i nagovestavala "okupljanje" novih partizana po sumama i gorama.

Dok su njoj indijski vidovnjaci proricali buducnost, na beogradskom asfaltu ostao je izresetan njen najodaniji politicki saradnik. Njeno proricanje kad je u pitanju ubistvo Zorana Todorovica Kundaka, ipak, nema osnova. Nijedan politicki protivnik, koliko god mrzeo Kundaka, ne bi se odlucio na njegovu fizicku likvidaciju. On jeste do juce bio generalni sekretar JUL, ali ne toliko politicki eksponiran da bi se, na primer, cetnici ili skinhedsi odlucili da ga ubiju.

Todoroviceva likvidacija ispred zgrade "Beopetrola" u Novom Beogradu vise se prepoznaje po "kreativnom rukopisu" mafije, podzemlja i kriminalizovanog biznisa sraslih sa drzavom i vladajucom politickom oligarhijom Socijalisticke partije Srbije. Nalogodavce ovog stravicnog zlocina ne treba traziti medju Todorovicevim ideoloskim, vec poslovnim partnerima iz leve koalicije. Njegovo dojucerasnje levicarenje i "levo skretanje" bili su verovatno beznacajni greh u odnosu na njegovu ambiciju da se prosiri, zauzme i kontrolise veci deo trzista nafte i naftinih derivata. Uostalom, mnogo je kompromitujucih detalja u Todorovicevoj poslovnoj biografiji koji kazuju da je nekom od mocnijih bosova vladajuce SPS partije koji kontrolisu sivo trziste "stao na zulj" i da su oni tu njegovu poslovnu halapljivost drasticno kaznili.

Komunisticki cistunci ce se, naravno, truditi da prikazu kako se pucalo u jednog od "sedam sekretara SKOJ". I to je razumljivo jer treba brzo i efikasno sakriti tragove koji nedvosmisleno pokazuju politicku i drzavnu kriminalizaciju i koji su krunski dokaz da JUL nije "levicarska celija", vec tajni biznis-klub profitera, liferanata, mesetara, zelenasa, eksploatatora i narodnih krvopija. Sestrinske partije iz leve koalicije ratuju u podzemlju mafijaskim metodama, boreci se za prevlast i kontrolu nad celokupnom ekonomijom i imovinom Srbije. A sve spremajuci se za vreme kad izgube politicku vlast da bi zadrzali ekonomsku moc. U igri su milijarde dolara i zato je ta igra tako krvava.

Da u njoj ubuduce ne bi stradali neduzni gradjani, za ovakve vrste obracuna treba odrediti poseban prostor u Beogradu. Na primer, ograditi deo Usca.

Posaljite nam vas komentar! Izbor vasih reagovanja i misljenja objavljujemo.
© 1997 Yurope & ,,Nasa Borba" / Sva prava zadrzana /