Subota, 25. oktobar 1997.

DANKO DJUNIC O TRECOJ RUNDI RAZGOVORA SA POVERIOCIMA KOMERCIJALNIH BANAKA

Fijasko pregovora SRJ i londonskog kluba

Svaki dalji razgovori morace da sacekaju normalizaciju odnosa sa MMF, Svetskom bankom i Pariskim klubom, izjavio potpredsednik Savezne vlade

NJujork, Rojters - Potpredsednik Savezne vlade Danko Djunic izjavio je u cetvrtak kasno uvece da su pregovori izmedju jugoslovenske delegacije i Londonskog kluba oko restrukturiranja duga prema komercijalnim bankama kreditorima, propali posle sest meseci pregovora. Treca runda pregovora pocela je 21. oktobra u Njujorku, a delegaciju Londonskog kluba predvodio je predsedavajuci Medjunarodnog komiteta banaka kreditora Robert Dzenga.

"Bili smo navedeni da poverujemo da ce Londonski klub izaci sa predlogom sporazuma, ali se to nije dogodilo", izjavio je Djunic dodajuci da su i oni i Jugoslavija bili obmanuti.

Jugoslavija je od kreditora u junu trazila oprostaj 80 odsto duga od 2.4 milijarde dolara. Za restrukturiranje duga od 481 milion dolara trazen je grejs period od devet godina i rok otplate od 25 godina.

Djunic je rekao da je posle ocitog zastoja u pregovorima odlucio da odbije ponudu Londonskog kluba da se izda zajednicko saopstenje u kome bi se navelo da je napravljen izvestan napredak i da ce nova runda pregovora biti odrzana za par nedelja. "Mislili smo da smo na pragu potpisivanja sporazuma, i bili smo potpuno iznenadjeni onim sto nas je sacekalo", rekao je Djunic.

On je takodje rekao da ne moze da razume "potpunu i neobjasnjivu tvrdoglavost", a da pri tom nijedan od podataka i analiza koje je jugoslovenska strana dala nije doveden u pitanje. Ipak dodao je da je Londonski klub smatrao da su neki od prezentovanih ekonomskih modela bili suvise optimisticki.

Djunic je takodje rekao da ce svaki dalji razgovori morati da sacekaju na rezultate napora jugoslovenske delegacije da normalizuje odnose sa Medjunarodnim monetarnim fondom, Svetskom bankom i Pariskim klubom zemalja kreditora. "Tvrdoglavost i nepopustljivost Londonskog kluba naterali su nas da pregovore sa njima stavimo na poslednje mesto", rekao je potpredsednik Savezne vlade.

Jedan izvor Rojtersa rekao je toj agenciji da je pocetkom ovog meseca planiran neformalni sastanak jugoslovenske delegacije sa MMF. Jugoslovenske vlasti saopstile su da se nadaju postizanju sporazuma sa MMF do kraja godine, ali da ce otplata duga biti zapoceta tek kad Jugoslavija bude vracena u clanstvo ove medjunarodne finansijske organizacije.

Djunic je rekao da tokom poslednjih razgovora u NJujorku nije bilo uticaja americkih zvanicnika na tok pregovora, dodajuci da se ni americka vlada niti poslovni krugovi SAD ne suprotstavljaju naporima jugoslovenske strane da normalizuje svoje odnose sa medjunarodnim finansijskim organizacijama.

Posaljite nam vas komentar! Izbor vasih reagovanja i misljenja objavljujemo.
© 1997 Yurope & ,,Nasa Borba" / Sva prava zadrzana /