Subota, 25. oktobar 1997.

NA DANASNJI DAN, PRE 10 GODINA

"Jugo-Cileanci" na krovu sveta

Vladimir Stankovic

Tokom leta i jeseni 1987. ondasnja Jugoslavija bila je najperspektivnija sportska sila sveta u dva najpopularnija sporta, fudbalu i kosarci. Prvo su mladi kosarkasi u Bormiu osvojili svet s jednom neponovljivom generacijom koja jos uvek ima i te kako zapazenu ulogu u ovom sportu (Kukoc, Divac, Radja, Djordjevic...) a potom su fudbaleri sledili primer i u dalekom Cileu 25. oktobra 1987. postali prvaci sveta pobedivsi u finalu SR Nemacku boljim izvodjenjem penala (5:4).

Mladi fudbaleri su u Cile otisli kao anonimni igraci od kojih je samo Robert Prosinecki poceo da pravi ime skrenuvsi na sebe paznju u dresu Crvene zvezde. Ostali su bili tek na pragu prvih timova. Na aerodromu ih je ispratio samo Ante Pavlovic, ondasnji generalni sekretar FSJ. Docek je bio spektakularan jer su se "anonimci" vratili kao prvaci sveta. Na putu do titule preslisali su prvo domacina Cile sa 4:2, potom Argentinu sa 4:0, pa Togo sa 4:1, da bi u cetvrtfinalu dokrajcili Juznoamerikance pobedom nad Brazilom od 2:1. U polufinalu je pala ondasnja Nemacka DR predvodjena Matijasom Zamerom, prosle godine najboljim fudbalerom Evrope, a u dramaticnom finalu "plavi" su bili uspesniji od SR Nemacke tek posle serije penala posto je u regularnom delu i u produzecima ostalo 0:0. Svih pet puta nasi igraci bili su sigurni tako da je prednost, koju je jos u prvoj seriji doneo Dragoje Lekovic Jegulja odbranivsi sut Viteceka, inace najboljeg strelca turnira, bila odlucujuca. Pavlicic, Suker, Brnovic, Zirojevic i Boban bili su nepogresivi i titula je krenula put Jugoslavije.

Podvig je bio tim veci sto u finalu nisu igrali Robert Prosinecki, zvanicno proglasen najboljim igracem Mundijala, i Predrag Mijatovic koji je bio iskljucen u polufinalnom mecu s Nemackom DR. Vise od 65.000 gledalaca, koji su od prvog dana navijali za nase decake zato sto su, jednostavno, igrali najbolji fudbal, odusevljeno je pozdravio uspeh Jugoslavije i iskreno ucestvovalo u slavlju. U Cileu, naime, ima mnogo jugoslovenskih iseljenika koji su bili vise od domacina.

Samo cetiri godine posle osvajanja titule prvaka sveta, "Cileanci" - tako su ih svi zvali - bili su osudjeni da se podele i prestroje uz svoje nacije i svoje nove drzave. Medjutim, u velikoj vecini ostali su prijatelji, a primer Pedje Mijatovica i Davora Sukera u Real Madridu najbolje svedoci da iskreno prijateljstvo uvek moze biti iznad politike, nacije ili religije. Njih dvojica su u tih 10 godina stigli od "anonimaca" do najcuvenijeg kluba sveta kome bas oni vracaju nekadasnju slavu, moc i imidz. Zvonimir Boban i Robert Prosinecki delili su sobicu na maksimirskom stadionu kada su dovedeni u Dinamo kao talenti, ali danas priznaju da ni u najsmelijim snovima nisu sebe videlu u Realu, Milanu, Barseloni, dokle su stigli. Jarni je bio u Juventusu, sada je u Betisu, Brnovic je vec cetiri godine nezamenljiv u Espanjolu, Petric igra u Glazgov Rendzersu, Stimac je u kolevci fudbala Engleskoj, Lekovic brani u Skotskoj, Pavlicic je u Spaniji... Nikada jedna generacija juniorskih prvaka sveta nije izbacila toliko sjajnih igraca kao ta nasa iz Cilea.

Gde su danas?

Dragoje Lekovic. Posle Buducnosti i Zvezde, skrasio u Skotskoj, brani za Kilmarnok i opet je u reprezentaciji kao rezerva Kralju.

Tomislav Piplica. Ondasnji drugi golman, tada clan Dinama iz Vinkovaca, nestao je s fudbalske scene.

Branko Brnovic. Posle Buducnosti i Partizana vec cetvrtu godinu igra u Espanjolu. Reprezentativac Jugoslavije.

Robert Jarni. Igrao u Bariju, Juventusu i sada Betisu. Reprezentativac Hrvatske.

Gordan Petric. Iz OFK Beograda presao u Partizan, iz Partizana u Dandi, iz Dandija u Glazgov Rendzers. Povremeni reprezentativac Jugoslavije.

Igor Stimac. Posle Hajduka igrao u Kadisu (Spanija), poslednjih godina u Derbi Kauntiju (Engleska).

Dubravko Pavlicic. Igrao u Dinamu i Rijeci, potom u Erkulesu iz Alikantea i sada u Salamanki. Povremeni reprezentativac Hrvatske.

Zvonimir Boban. Po odlasku iz Zagreba igrao u Bariju i poslednjih pet godina u Milanu. Hrvatski reprezentativac.

Robert Prosinecki. Posle Zvezde igrao za Real Madrid, Ovijedo, Barselonu i Sevilju, sada u Kroaciji, nakadasnjem Dinamu u kome je poceo. Hrvatski reprezentativac.

Predrag Mijatovic. Zvezda Real Madrida. Posle Buducnosti i Partizana igrao za Valensiju. Jugoslovenski reprezentativac.

Davor Suker. Golgeter Real Madrida, posle Dinama igrao za Sevilju. Hrvatski reprezentativac.

Milan Pavlovic. Igrao za Zeljeznicar iz Sarajeva i Macvu, sada negde u grckoj Drugoj ligi.

Slavoljub Jankovic. Igrao u Zvezdi, Napretku iz Krusevca, u Grckoj...

Slavisa Djurkovic. Jos uvek igra u Niksicu.

Petar Skoric. Nestao s fudbalske scene.

Zoran Mijucic. Igrao u Vojvodini, prestao odavno.

Ranko Zirojevic. Jos uvek igra u Mogrenu iz Budve.

Dejan Antonic. Nestao s fudbalske scene.

Selektor Mirko Jozic. Kasnije se vratio na "mesto uspeha" i vise godina bio selektor Cilea i trener najboljeg cileanskog kluba Kolo-Kolo s kojim je bio prvak Juzne Amerike i igrao protiv Zvezde u Interkontinentalnom finalu u Tokiju 1991. (3:0 za Zvezdu). Vratio se u Hrvatsku.

Posaljite nam vas komentar! Izbor vasih reagovanja i misljenja objavljujemo.
© 1997 Yurope & ,,Nasa Borba" / Sva prava zadrzana /