Subota, 25. oktobar 1997.

PREDSEDNIK ND PROVERAVA LOJALNOST CLANOVA PARTIJE

Dusan Mihajlovic nije podneo neopozivu ostavku

Beograd. - Negodujuci zbog "preuranjenog" objavljivanja informacije u medijima da je podneo ostavku, predsednik Nove demokratije Dusan Mihajlovic na jucrasnjoj prosirenoj sednici predsednickog Saveta ND obavestio je clanove stranke da zbog "neostvarenih planova na republickih izborima oseca objektivnu i licnu odovornost" i da zbog toga podnosi ostavku.

Od jucerasnjeg dana, pa sve do 8. novembra funkciju v. d. predsednika ND obavljace Radivoje Lazarevic, a 8. novembra na sednici Predsednistva clanovi stranke tek ce razmatrati Mihajlovicevu ostavku. Kako prenosi nas izvor iz ND, Mihajlovic nije podneo neopozivu ostavku, vec ocekuje od clanova stranke da mu tajnim glasanjem u Centru "Sava" ukazu ili ne ukazu poverenje, odnosno tada ce biti samo proverena lojalnost clanova stranke Mihajlovicu, jer se za sada niko ne pominje kao potencijalni protivkandidat u izboru novog predsednika.

Mihajlovic je juce saopstio da je jos u cetvrtak obavestio pismom rukovodstvo SPS (Goricu Gajevic) da podnosi ostavku na mesto predsednika svoje stranke, jer su ga predsednistvo ND i IO ND obavestili da pregovara za osam osvojenih mandata, a ne pet koliko je dobijeno.

U pokusaju da obrazlozi rezultat od samo pet mandata pred clanovima stranke, Mihajlovic je juce rekao da je ukupan rezultat Saveza levih snaga losiji od ocekivanog i da je odluku o raspodeli mandata doneo licno Slobodan Milosevic, koji je, po njegovim recima, cak odlucivao ko ce iz ND biti buduci clanovi parlamenta.

Predsednik ND je Milosevicu u septembru poslao dva pisma, svestan da je predsednik SRJ okupiran ukupnom politickom situacijom, jer zbog cestih poseta razlicitih delegacija nije bio u mogucstvu da sa njim licno razgovara. Kako je juce saopstio, u prvom pismu Mihajlovic je naveo svoje vidjenje razloga slabijeg rezultata Saveza na parlamentarnim izborima, a u drugom pismu je on licno odabrao 11 kandidata ND (racunajuci i sebe) za poslanicka mesta, jer mu je Milosevic "obecao dvocifren broj poslanika", pominjuci u pismu mogucnost da eventualnim pregovorima bude dva-tri mandata manje za ND, a i da ti kandidati postanu clanovi vlade.

Predsenik ND je pokusao da "opravda" manji broj mandata cinjenicom da procentualno ND u odnosu na sest poslanika koje je imala u prethodnoj Skupstini nije lose prosla, poredeci rezultat SPS koja je imala 123 poslanika, a sada 86 sto predstavlja skoro 30 odsto gubitka.

On je zamolio clanove stranke da pet mandata ne posmatraju kao neuspeh kako se ne bi "zlobnici unutar Saveza time hranili". Po Mihajlovicevim recima uloga ND u parlamentu treba da ostane kakva je bila u proteklom periodu kako bi se gradila perspektiva za samostalan izlazak stranke na izborima za cetiri godine.

O. M. H.

Nova demokratija za vladu narodnog jedinstva

Nova demokratija nece uci u vladu ako bude manjinska, niti ce ucestvovati u vladi leve koalicije i Srpske radikalne stranke, rekao je Mihajlovic i naglasio da ND zeli samo ucesce u vladi nacionalnog jedinstva u kojoj bi bile zastupljene sve parlamentarne stranke. Tada bi ND prihvatila i radikale, jer bi u vladi sedeli i predstavnici SPO, Vojvodjanskih Madjara, koalicije "Vojvodina"...

Posaljite nam vas komentar! Izbor vasih reagovanja i misljenja objavljujemo.
© 1997 Yurope & ,,Nasa Borba" / Sva prava zadrzana /