Subota, 25. oktobar 1997.

ODJECI RASPODELE POSLANICKIH MANDATA LEVE KOALICIJE

Nezadovoljno clanstvo sve tri stranke

SPS dobio 86, JUL 15, a novodemokrate pet poslanickih mesta. Novodemokrate okrivljuju svog predsednika "da nije izdejstvovao osam mandata". Podela poslanickih mandata je uradjena na zadovoljstvo sve tri stranke - izjavio Ivica Dacic, portparol SPS

Raspodela 110 mandata Jedinstvene liste SPS-JUL-ND uradjena je na "zadovoljstvo" sve tri stranke i nikakvih medjustranackih sukoba nije bilo, samouvereno je, izjavio prekjuce portparol SPS Ivica Dacic, demantujuci, kako je rekao, pojedine nezavisne medije, koji su "javnost obmanjivali" plasirajuci drugacije informacije.

Istina je, ipak, negde u sredini. Otvorenih medjustranackih sukoba nije bilo, jer se u levoj koaliciji "dobro zna" ko o svemu odlucuje. Ono sto predlozi ili odluci predsednik SRJ Slobodan Milosevic bespogovorno se postuje, pa je takav slucaj i sa raspodelom mandata u odnosu 86-19-5, iako je takva podela znatno doprinela primetnom nezadovoljstvu clanova sve tri partije.

Najnezadovoljnije su novodemokrate, koje su za juce zakazale sastanak, na kome je trebalo da se razmatra i navodna ostavka predsednika partije Dusana Mihajlovica, koji nije obavio partijski zadatak. Naime, odluka Predsednistva te stranke, pre zapocinjanja bilo kakvih pregovora, bio je zahtev od osam mandata, koji Mihajlovic nije uspeo da izdejstvuje.

Tako su poslanicka mesta "izgubili" i potpredsednik Vlade Srbije Svetozar Krstic i potpredsednik Narodne skupstine Vojislav Andric. Treba podsetiti da je ND na izbore izasla ambiciozno i sa zeljom da osvoji bar 15 poslanickih mandata, ali je umesto toga ta stranka dobila cak manje mesta nego u vreme dok je bila u DEPOS-u.

Jugoslovenska levica je bila vanparlamenarna stranka, i po toj logici levicari bi mogli biti zadovoljni dobijenim brojem mandata. Pre izbora i JUL je tipovao na 30 do 40 svojih poslanika u Skupstini, ali se nesto losiji ukupan rezultat leve koalicije odrazio na broj koji su dobili, iako su na izbornoj listi predlozili cak 60 svojih clanova.

Tako su "kratki" za poslanicko mesto ostali Aleksandar Vulin, Tatjana Lenard, ministri Zoran Modrinic i Andreja Milosavljevic, direktor PKB Vojislav Simanovic... Najpoznatiji reprezenti JUL-a u parlamentu bice Milovan Bojic, koji ce biti i predsednik poslanicke grupe JUL-a, zatim profesor Tatjana Olujic, dr Vladimir Stambuk, direktor NIP "Borba" Zivorad Djordjevic, guverner NBJ Dusan Vlatkovic, ministar zdravlja Leposava Milicevic...

Socijalisticka partija Srbije dobila je 86 mandata, zahvaljujuci pre svega dobrom rezultatu Srpske radikalne stranke. SPS se "uspesno odbranila" od nasrtaja svojih koalicionih partnera za povecanjem njihovog broja poslanika, samo cinjenicom da im je potreban veci broj mandata od radikala da bi predlozili svog mandatara Vlade. Najinteresantnije je ipak bilo sacekati, koga ce SPS odbaciti sa liste na kojoj su imali cak 150 svojih clanova. "Srecu" nisu imali Oskar Kovac, Aleksandar Bercek, Goran Percevic, Natasa Gacesa, ministar Dejan Kovacevic, Zoran Andjelkovic Baki, novinar Zoran Lukovic, pa cak ni imenjak Slobodana Milosevica iz Krusevca.

Socijaliste ce u parlamentu predstavljati clanovi rukovodstva partije "propraceni" opstinskim rukovodiocima SPS iz unutrasnjosti, a ponajvise direktorima velikih firmi u Srbiji.

Pojedini clanovi SPS, JUL i ND, koji se nisu nasli na listi mogu eventualno u narednom periodu da ocekuju neko ministarsko mesto. Ovako, javnost ce spekulisati, a verovatno ce i oni sami razmisljati, da li su potpuno "sklonjeni", odnosno, da li njihove partije uopste ozbiljno racunaju na njih u narednom periodu.

J. Kosanic

Iz direktorske fotelje u Skupstinu

Najveci "oslonci" SPS i JUL u izbornoj kampanji bili su, kao po pravilu, direktori najvecih preduzeca u Srbiji, koji su osim svoje "popularnosti" u gradovima gde su im preduzeca, kampanju mogli i finansijski da potpomognu. Oni koji su se u kampanji pokazali kao najuporniji i najsposobniji, uspeli su da osvoje poslanicko mesto.

Tako ce u klupama republicke Skupstine, kao nikada do sada, sedeti vise od 80 poslanika, koji imaju funkciju direktora preduzeca - Progresa, Beobanke, Jugopetrola, C-marketa, JP EPS Lazarevac, Petrohemije, Apatinske pivare, Karneksa, Simpa, Jumka, DD Zdravlja Leskovac, DD Tigra iz Pirota, Genes Sistema, Fonda za razvoj Republike Srbije, Telekoma, carinarnice u Kraljevu, JP Srbijasume, Sartida, Zorka farme...

Na listi levice ima i doktora, koji su takodje direktori - Instituta za kadriovaskularne bolesti, Instituta Dedinje...

Ostali poslanici su uglavnom predsednici pokrajinskih, opstinskih odbora SPS i JUL iz unutrasnjosti, a cak se naslo i jedno mesto za nacelnika odeljenja MUP u Urosevcu.

Posaljite nam vas komentar! Izbor vasih reagovanja i misljenja objavljujemo.
© 1997 Yurope & ,,Nasa Borba" / Sva prava zadrzana /