Subota, 25. oktobar 1997.

HOPS PODNEO KRIVICNU PRIJAVU PROTIV PORTPAROLA JUL-A

Ivan Markovic izaziva versku i nacionalnu mrznju

Beograd, Beta. - Helsinski odbor za ljudska prava u Srbiji (HOPS) saopstio je juce da je podneo krivicnu prijavu protiv clana Direkcije Jugoslovenske levice i portparola Ivana Markovica za krivicno delo izazivanja nacionalne, rasne i verske mrznje i razdora iz Krivicnog zakona SR Jugoslavije.

U prijavi Okruznom javnom tuzilastvu u Beogradu HOPS je naveo da se uvidom u dnevne listove "Borba", "Politika", "Politika Ekspres", "Vecernje novosti" i "Danas" od 22. oktobra moze utvrditi da je Markovic izjavio:"Za Djukanovica su se opredlili islamski fundamentalisti, balisti i ustaski separatisti, ciji je cilj uspostavljanje teritorijalne, nacionalne i verske podele Crne Gore". Ta podela, kako je izjavio Markovic, "treba na kraju da omoguci raspracavanje i razbijanje Jugoslavije".

Markovic je u toj izjavi muslimansku, albansku i hrvatsku nacionalnu manjinu u SRJ "nazvao pogrdnim i uvredljivim imenima, cime je negirao ravnopravnost svih gradjana SRJ zagarantovanu Ustavom, a s ciljem izazivanja nacionalne netrpeljivosti i mrznje medju gradjanima" koja bi mogla voditi medjuetnickim sukobima u SRJ, navodi se u krivicnoj prijavi HOPS protiv portparola JUL-a.

Posaljite nam vas komentar! Izbor vasih reagovanja i misljenja objavljujemo.
© 1997 Yurope & ,,Nasa Borba" / Sva prava zadrzana /