Subota, 25. oktobar 1997.

ELIZABET REN POSLE POSETE KOSOVU RAZGOVARALA SA SRPSKIM MINISTROM POLICIJE VLAJKOM STOJILJKOVICEM

Poziv na uzdrzanost i kompromis

Albanskim studentima porucila sam da se ponasaju u skladu sa zakonom, sto znaci da i policija mora da se uzdrzi od primene sile ukoliko dodje do mirnih demonstracija, kaze specijalni izvestilac za ljudska prava UN

Beograd. - "Upotreba policijske sile je nesto sto mi ne mozemo da prihvatimo, bilo da je rec o demostracijama na Kosovu, ili u Beogradu", naglasila je na jucerasnjoj pres konferenciji specijalni izvestilac UN za ljudska prava Elizabet Ren, sumirajuci rezultate petodnevne redovne posete regionu, za koju "vlada veliko interesovanje u sedistu OEBS u Becu i u Evropskoj uniji", i neposredno nakon susreta sa ministrom unutrasnjih poslova Srbije Vlajkom Stojiljkovicem.

"Poznato mi je da kosovski studenti pripremaju demonstracije za 29. oktobar. Razlog njihovog nezadovoljstva je slaba ili nikakva primena Memoranduma o obrazovanju", rekla je ona, dodajuci da nema razloga za sumnju da "pokusavaju da organizuju nenasilne i mirne demonstracije, kakve su bile i proslog puta".

"Porucila sam im da moraju da se ponasaju u skladu sa zakonom, a to znaci da demonstracije moraju da budu mirne. To, medjutim, takodje znaci da policija mora da se ponasa u skladu sa mirnim demonstracijama, zato sto je to u korist obe strane," rekla je Elizabet Ren.

Ona je izrazila uverenje da ce ministar Stojiljkovic, sa kojim se sastala prvi put, pokazati vise razumevanja za saradnju od njegovog prethodnika. "Prenela sam mu da policija mora da se ponasa prema zakonu i da se uzdrzi od sile ukoliko dodje do mirnih demonstracija", rekla je Ren.

Otkazan sastanak s Milutinovicem

"Nisam trazila sastanak sa predsednikom Milosevicem. Ali, trazila sam, i bilo je dogovoreno, da se sastanem da ministrom inostranih poslova Milanom Milutinovicem. Na zalost, to je otkazano. Poznato mi je da je g Milutinovic izabran za kandidata na predsednickim izborima. Stavljanje naglaska na borbu za ljudska prava je moglo da bude dobar pocetak njegove predsednicke kampanj

Potvrdivsi da je istu poruku prenela i visokim zvanicnicima Kosovskog okruga, ona je dodala da do susreta sa sefom bezbednosti na Kosovu ipak nije doslo, zato sto je "neko izazvao zbrku". "To je veoma lose, jer smatram da je bilo vazno da direktno razgovaram sa odgovornima na lokalnom nivou."

Tokom razgovora sa albanskim liderima Ibrahimom Rugovom i Ademom Demacijem i danasnjeg susreta u Beogradu sa ministrom Ratomirom Vicom, Elizabet. Ren je naglasila potrebu da se postigne kompromis. "To znaci da obe strane treba da ucine ustupke." Ona nije precizirala na kakve ustupke misli, rekavsi da "nije posrednik", ali je izrazila misljenje da bi u rad komisije "tri plus tri", koja "savrseno saradjuje", trebalo da se ukljuci jaci posrednik, koji bi primenom pritiska naterao obe strane na kompromis.

Elizabet Ren je izrazila posebnu zabrinutost zbog smene legalno izabranih gradskih vlasti u Novom Pazaru, do koje je dosli zbog "politicke odluke" i uz neprimereno prisustvo naoruzanih policijskih snaga. Komentarisuci postizbornu situaciju u Crnoj Gori, ona je porucila da se "volja glasaca mora postovati" i da je neprihvatljivo da "bilo ko provocira demonstracije".

Susret i sa Romima

Elizabet Ren se juce u Beogradu sastala i sa predstavnikom romske zajednice u Srbiji, povodom nedavnog svirepog ubistva decaka romske nacionalnosti Dusana Jovanovica. Izrazivsi zaljenje zbog ovog tragicnog slucaja ona je pozvala "na vise tolerancije i postovanja ljudskih prava". "To bi od samog pocetka obrazovanja trebalo da postane veoma vazan element u nastavnim programima. Smatram da nam je svima potrebno da tokom celog zivota ucimo o toleranciji." Elizabet Ren je rekla da joj je veoma zao sto tokom susreta sa ministrom Stojiljkovicem nije bilo govora o ubistvu romskog decaka, zato sto je poziv na sastanak iz romske zajednice usledio tek nakon susreta u Ministarstvu unutrasnjih poslova Srbije.

M. Vidic

Posaljite nam vas komentar! Izbor vasih reagovanja i misljenja objavljujemo.
© 1997 Yurope & ,,Nasa Borba" / Sva prava zadrzana /