Subota, 25. oktobar 1997.

IBRAHIM RUGOVA O INCIDENTU U TUZIMA

Poraz na izborima ne moze biti opravdanje za pretnje Albancima

Lider kosovskih Albanaca osudio i primenu kaznenih akcija u oko desetak sela oko Decana, Djakovice i Peci

Nezadovoljstvo rezultatima predsednickih izbora u Crnoj Gori ne moze biti opravdanje za pretnje Albancima u Crnoj Gori, kao sto se to desilo u Tuzima i drzavni vrh Crne Gore treba da onemoguci ove pretnje.

Narod u Crnoj Gori, kao i svi drugi, ima pravo da bira koga hoce za predsednika i to pravo treba da postuju sve strane. Ukoliko se ovo pravo ne bude postovalo, stvari ce se zaostriti ne samo u Crnoj Gori, vec i sirem regionu, gde je Kosovo godinama sinonim za nepostovanje ovog prava.

Ovo je juce na konferenciji za stampu izjavio lider kosovskih Albanaca Ibrahim Rugova.

Americku zabrinutost poslednjim zaostavanjem stanja na Kosovu i ubistvom mladog Albanca Ardiana Krasnicija, istaknutu kroz nedavno saopstenje Stejt dipartmenta, Rugova je ocenio osnovanom i podrzao je americki predlog za otpocinjanje albansko-srpskog dijaloga u Pristini, i poziv da sve strane na Kosovu i oko Kosova budu uzdrzane u akcijama koje bi dalje komplikovale situaciju.

Isticuci da je u poslednjim kaznenim policijskim ekspedicijama bilo obuhvaceno oko deset albanskih sela, na podrucjima opstina Decani, Djakovica i Pec, i da je neselektivnom primenom sile, torturama i nasiljem samo u ovim akcijama bilo obuhvaceno oko 100 Albanaca, medju kojima i deca, zene i starci, Rugova je ocenio da ovakve akcije vode samo daljem zaostravanju situacije.

Povodom sudjenja dvadesetorici Albanaca, pod optuzbom za terorizam, koje u ponedeljak pocinje u Okruznom sudu u Pristini, lider kosovskih Albanaca je ocenio da se radi o politickom sudjenju. "Cinjenica da je troje Albanaca iz ove grupe ubijeno pre pocetka sudjenja, sama po sebi ukazuje da se radi o politickom sudjenju. Ova sudjenja ne mogu voditi nicem, sem daljem rastu napetosti" - zakljucio je Rugova.

I. H.

Posaljite nam vas komentar! Izbor vasih reagovanja i misljenja objavljujemo.
© 1997 Yurope & ,,Nasa Borba" / Sva prava zadrzana /