Nedelja, 16. oktobar 1997.

Slobodan Franovic, predsjednik CHK za ljudska prava

Potpirivanje podjela opasna stvar

Imajuci u vidu sadasnje politicko usmjerenje i akcije politicke grupacije koju predvodi Momir Bulatovic, kao i podrsku koja toj grupaciji dolazi od rezima u Beogradu, predsjednik Crnogorskog helsinskog komiteta za ljudska prava, g. Slobodan Franovic, procjenjuje da postoji velika opasnost od narastanja tenzija i ozbiljnih sukoba u Crnoj Gori. On, pritom, posebno naglasava da se destabilizacija politickih prilika u Crnoj Gori kreira u Beogradu.

- Milosevicu stoje na raspolaganju mnogi sistemi uticaja. Tu je sistem drzavnih medija koji pod njegovom kontrolom izlaze u Srbiji, a koji se ovdje u Crnoj Gori tradicionalno prodaju u velikim tirazima i koji ostvaruju znacajan uticaj na javno mnjenje. Tu su, dalje, vojne snage, koje su pod njegovom striktnom kontrolom, zatim razne tajne policije, koje svojom kampanjom i propagandom takodje mogu da proizvedu odredjene nezeljene posljedice u Crnoj Gori.

Crna Gora je tradicionalno plemenski organizovano drustvo. To vazi i za Crnogorce i za Albance. Ovdje su, dalje, postojale podjele po raznim osnovama duze od sto godina - one tradicionalne na zelenase i bjelase, pa na partizane i cetnike, pa na Titovce i informbirovce, itd. Igranje na kartu potpirivanja tih podjela i zloupotrebljavanje nekih nesporazuma iz proslosti radi izazivanja novih netrpeljivosti, sukoba i mrznje, ili produbljavanje onih koji su vec postojali, vrlo su opasne stvari. Srpski lider Slobodan Milosevic, koji svoj projekat hoce da realizuje po svaku cijenu, moze da proizvede vrlo opasnu situaciju u Crnoj Gori, koja moze eskalirati u potpuno nezeljenom pravcu, upozorava Franovic.

D. V.

Posaljite nam vas komentar! Izbor vasih reagovanja i misljenja objavljujemo.
© 1997 Yurope & ,,Nasa Borba" / Sva prava zadrzana /