Ponedeljak, 27. oktobar 1997.

"INDIPENDENT" O UBISTVU TODOROVICA

Udarac u srce mocne masine

Beograd, Beta. - Nakon ubistava Radovana Stojcica i Vlade Kovacevica, atentat na Zorana Todorovica udario je u srce mocne masine predsednika Slobodana Milosevica, pise danas londonski "Indipendent". Ovaj dnevnik pokojnog Todorovica opisuje kao "tipicnog, snobovski nastrojenog biznismena zeljnog vlasti, kakvih se u Beogradu puno pojavilo u ratno vreme i kakvi su, cudnom koincidencijom, naglo postali veoma bogati u vreme kada je vecina stanovnika Srbije patila pod sankcijama, hiperinflacijom i padom zivotnog standarda". Kako prenosi radio Bi-Bi-Si (BBC) u emisiji na srpskom jeziku, list navodi da je "Todorovic zasigurno imao puno neprijatelja", medju koje navodi "pripadnike demokratske opozicije kojima je smetala njegova politicka bliskost rezimu, i javno mnjenje koje ga je smatralo gangsterom i dalo mu nadimak Kundak".

"Pokojnik je medjutim imao i puno prijatelja na visokim mestima, a ponajpre Miru Markovic, koja je bila zasluzna za Todorovicevu politicku i privrednu karijeru", ocenjuje "Indipendent". List dodaje da je "Todorovic sa gospodjom Markovic pokrenuo JUL, levicarsku stranku koja u teoriji zagovara marksizam, ali koja u praksi zastupa interese srpskih novih bogatasa bliskih vlastima".

"Pod patronatom gospodje Markovic, Zoran Todorovic se uspinjao kroz redove drzavnih kompanija za uvoz nafte, kljucnog sektora u vreme medjunarodnih sankcija", pise londonski dnevnik. "Niko ne zna motive njegovog kao ni prethodnih ubistava, ali oni deluju kao proizvod srpske "zone sumraka" u kojoj se mesaju svetovi politike i organizovanog kriminala", zakljucuje "Indipendent".

"Fajnensel Tajms" u clanku pod naslovom "Ubijen jos jedan Milosevicev saradnik" pise da je Todorovic treci blizak saradnik porodice Milosevic koji je ubijen ove godine, a "Dejli telegraf" prenosi misljenje neimenovanih izvora da je Todorovic ubijen pre zbog svojih gangsterskih veza nego zbog politickih aktivnosti.

Posaljite nam vas komentar! Izbor vasih reagovanja i misljenja objavljujemo.
© 1997 Yurope & ,,Nasa Borba" / Sva prava zadrzana /