Ponedeljak, 27. oktobar 1997.

OSNOVANA SOCIJALISTICKA RADNICKA PARTIJA HRVATSKE

"Socijalizam 21. veka"

Milan Bunjac
dopisnik "Nase Borbe" iz Zagreba

Zagreb. - Politicka scena Hrvatske bogatija je za jos jednu stranku - u subotu je u prepunoj dvorani zagrebackog kazalista "Vidra" osnovana Socijalisticka radnicka partija Hrvatske. Za prvog predsednika izabran je, uz buran aplauz i skandiranje, dr Stipe Suvar, sveucilisni profesor i dugogodisnji visoki funkcioner bivse SR Hrvatske i SFR Jugoslavije.

Novoosnovana Socijalisticka radnicka partija borice se za interese radnika i seljaka, odnosno svih onih koji zive iskljucivo od iznajmljivanja svoga rada. Osnovni cilj stranke je pripremiti Hrvatsku za "socijalizam 21. stoljeca", do koga ce, uvereni su Suvar i njegovi sledbenici, neizbezno doci.

- Na to ukazuju mnoge umne glave, stotine stranaka i pokreta u Evropi i svetu, pa ni Hrvatska ne bi smela ostati po strani - istakao je Suvar, obrazlazuci stranacki program i ciljeve.

- Birokratski socijalizam je propao, ali ne i socijalisticka misao i ideja. Stoga, smatra Suvar, valja odbaciti sve dogme u koje se doskora manje ili vise verovalo: revoluciju, diktaturu proletarijata, drzavno- vlasnicki monopol nad sredstvima za proizvodnju, jednopartijski sistem... Dolazi vreme novog tipa socijalizma, koji ce se temeljiti na liberalnoj demokratiji, slobodnom trzistu, punim politickim slobodama, postovanju ljudskih prava, gradjanskoj toleranciji i pluralizmu modernog civilnog drustva.

U obrazlaganju stranackog programa u okviru razmatranja geopolitickog polozaja Hrvatske, Suvar naglasava da je ona srednjeevropska i mediteranska, ali i balkanska zemlja, koja je "geografski, povjesno i kulturno povezana s ostalim juznoslavenskim narodima. Prema tome, valja se suprotstaviti politici razdora i mrznje novonastalih rezima na prostoru bivse Jugoslavije "zarobljenih u vidokrugu provincijalnih nacionalizama" i boriti se za svestranu suradnju sa susjedima, pocev od nekih granica i povratka svih prognanika svojim kucama.

Suvar je najavio ostru borbu protiv vladajuce stranke, optuzujuci je za delastiranje industrije, za pad poljoprivredne proizvodnje i turizma, masovno otpustanje radnika i totalno osiromasenje drustva. On smatra da bi zbog toga HDZ vec izgubio vlast da dijaspora nema mocne predstavnike u Saboru, i da iz Hrvatske nije izbeglo oko 400.000 Srba. Spreman je na suradnju sa levim i demokratskim strankama, uz bojazan da ce njegovu novu ljevicu mnogi pokusati da satanizuju jer, "demokratske promjene u Hrvatskoj vise su posljedica pritisaka iz sveta nego zasluga politicke oporbe. Oporba se, na zalost, pokazala sposobnom najvise u natjecanju s vlascu u drzavotvorstvu", istakao je Suvar.

Uz vise od 300 delegata iz citave Hrvatske osnivackoj skupstini SRP prisustvovali su i brojni gosti, a procitano je i niz pozdravnih telegrama. Najduzim pljeskom nagradjen je telegram Rade Serbedzije, koji ce se, kako najavljuje ovdasnja stampa, uskoro pojaviti u Zagrebu.

"Nikada nisam bio clan SK, ali nikada nije bilo dileme na kojoj sam strani. Ja sam krlezijanac, uvijek lijevo", porucio je Serbedzija, naglasavajuci da je Hrvatska i dalje njegova domovina, uprkos onima koji ne misle tako.

Posaljite nam vas komentar! Izbor vasih reagovanja i misljenja objavljujemo.
© 1997 Yurope & ,,Nasa Borba" / Sva prava zadrzana /