Ponedeljak, 27. oktobar 1997.

ZASTOJ U RADU SAVEZNOG PARLAMENTA

Vise od 50 zakona ceka usvajanje

Medju novim zakonskim predlozima su Zakon o advokaturi, Zakon o platnom prometu, Zakon o medjunarodnim ugovorima, Zakon o obligacionim odnosima i Zakon o zastiti prava licnosti

Beograd. - Vise od 50 zakona uslo je u skupstinsku proceduru i ceka na usvajanje u Skupstini Savezne Republike Jugoslavije, receno je novinaru "Nase Borbe" u sekretarijatu Veca gradjana Saveznog parlamenta.

Poslanici Savezne skupstine u novom sazivu, koji je formiran jos u decembru prosle godine, poslednji put su se sastali 23. jula ove godine i to na zajednickoj svecanoj sednici povodom proglasenja Slobodana Milosevica za predsednika Jugoslavije.

Od svega nekoliko odrzanih sednica dve su bile zajednicke, odnosno konstitutivene. U sekretarijatu Veca gradjana preciziraju da su poslanici ovog skupstinskog doma odrzali sedam sednica.

Od 50-tak zakona koji cekaju da budu usvojeni, 34 zakona se odnosi na ratifikaciju ili je rec o dopunama i izmenama vec postojecih zakona, dok su ostali integralni, odnosno potpuno novi zakoni, kaze Ljiljana Tosic u sekretarijatu Veca gradjana.

Medju potpuno novim predlozima zakona su, kako je precizirala, Zakon o advokaturi, Zakon o platnom prometu, Zakon o autorskim pravima, Zakon o obligacionim odnosima i Zakon o zastiti prava licnosti.

Medju zakonima za koje se predlazu izmene i dopune su Zakon o zadrugama i Zakon o osnovnim pravima boraca i porodica boraca, koji su jos 1994. godine republcke skupstine prebacile u nadleznost federacije.

U Saveznom parlamentu navode da ni za jedan od ovih zakona, kako kazu "ne gori pod nogama", ali da su mnogi od njih vazni. Kada ce se, medjutim, savezni parlament sastati, potpuno je neizvesno i niko u sluzbama saveznog parlamenta nije spreman o tome detaljnije da govori niti da to procenjuje.

J. Kocijan

Posaljite nam vas komentar! Izbor vasih reagovanja i misljenja objavljujemo.
© 1997 Yurope & ,,Nasa Borba" / Sva prava zadrzana /