Ponedeljak, 27. oktobar 1997.

ZASTO JE GORDANA IGRIC POSLE DOKUMENTARNOG FILMA O FOCI MORALA DA NAPUSTI ZEMLJU

Pretnje zbog tajno snimljenog priznanja

Slobodni novinar Gordana Igric poslednjih godinu dana posvetila je istrazivanju svirepih zlocina Srba iz Foce nad tamosnjim muslimanskim stanovnistvom, zaokupljena, kako kaze, neverovatnom rezignacijom i cutanjem ljudi iz tog kraja koji su i dan-danas zatocenici grupe Srba koji su vinovnici zlocina nad Muslimanima i cija imena se nalaze na optuznicama haskog Tribunala. Poslednji u nizu priloga koje je napravila o zlocinima u Foci je, kako kaze, dokumentarni film, snimljen skrivenom kamerom, u kojem glavni protagonista Srbin izjavljuje da ce za 5.000 maraka govoriti o ubistvima koje je pocinio.

Posle prikazivanja filma na televiziji CBS, komentara koji su usledili i konacno emitovanja priloga na Sarajevskoj televiziji prosle subote, Gordana Igric bila je primorana da, zbog ucestalih i neobicnih telefonskih poziva koje je, kako kaze za "Nasu Borbu", dozivela kao opasne pretnje, napusti sa decom Beograd i skloni se na neodredjeno vreme u inostranstvo.

"Cudni telefonski pozivi poceli su odmah po emitovanju filma na TV CBS i vesti koje su o tome prenele novinske agencije. Telefon je neprestano zvonio, u pocetku su samo spustali slusalicu, medjutim, posle emitovanja dela filma na sarajevskoj televiziji, pozivi su ucestali, iz slusalice su se culi zvukovi sata, posle toga pucnjava, ali nikad verbalne pretnje", prica Gordana Igric, napominjuci da to nije prvi put da joj se preti. Kaze da su joj proslo leto pretili i neki od optuzenih za ucesce u ratnim zlocinima u Foci posle intervjua (objavljenog u Sandej Tajmsu) sa dvojicom optuzenih za ratne zlocine u focanskom kraju - Draganom Gagovicem, koji je '92. godine bio cak sef policije i Gojkom Jankovicem.

Ono sto me ovaj, poslednji put zaista preplasilo je cinjenica da sam sa mladjim detetom, sestogodisnjom devojcicom, privremeno sklonila u kucu prijatelja izvan grada. Iako je njihov broj telefona bio poznat samo mojoj porodici i najuzem krugu prijatelja, telefoni su i tamo poceli ludacki da zvone, iz slusalice su dopirali isti zvuci - otkucavanje sata, pucnjava", kaze Gordana Igric. Posle toga je, objasnjava, resila da prihvati predlog televizije CBS i skloni se u inostranstvo.

U utorak je, objasnjava, slucaj prijavila Nezavisnom udruzenju novinara Srbije i policiji. U beogradskom Sekretarijatu unutrasnjih poslova najpre su joj rekli da ne mogu nista da ucine dok se nesto konkretno ne dogodi, ali da postoje sanse da otkriju odakle stizu pozivi. Dok ne utihnu, kaze Gordana Igric, nece se vracati, a na pitanje da li smatra da li je greska sto je TV CBS film snimila skrivenom kamerom kaze: "Mislim da film nije ugrozio glavnog protagonistu Janka Janjica Tutu posto se njegovo ime vec nalazilo na optuznici Haskog suda. Muslimanke u Sarajevu pod svojim punim imenima pricaju kako ih je on silovao"

O. Mamuzic

Posaljite nam vas komentar! Izbor vasih reagovanja i misljenja objavljujemo.
© 1997 Yurope & ,,Nasa Borba" / Sva prava zadrzana /