Ponedeljak, 27. oktobar 1997.

STVARNI IZBORNI USPEH SRS U SUBOTICI

Za radikale glasali Bunjevci?

Radikali u subotickoj izbornoj jedinici, na proteklim parlamentarnim izborima, nisu dobili 16 odsto glasova vise nego sto u istoj IJ ima Srba, kako oni tvrde, nego 37,53 odsto - manje! Do ove konstatacije dosao je LJubomir Djordjevic, novinar i sociolog iz Subotice, koji je reagujuci na tekst "Radikal - iznenadjenje" iz "Nase Borbe", odnosno tamo navedene iskaze predstavnika SRS u Subotici, posao od podatka da u ovom gradu - prema poslednjem popisu iz '91. godine - ima 22.335 Srba. Po istom dokumentu u ovoj opstini tada je zivelo ukupno 150.534 stanovnika.

"Otuda je savrseno jasno da je 13.953 glasova datih SRS ne 16 odsto vise nego sto ima Srba, nego 37,53 odsto manje" - objasnjava Djordjevic. U Subotici se smanjio broj Madjara i Hrvata, dok se broj Srba povecao jer su i neki od izbeglica dobili drzavljanstvo i gradjanski status u gradu.

"Ne zelim da kazem da medju Suboticanima koji su glasali za radikale nema i nesrba, ali su oni najverovatnije iz redova Bunjevaca (kojih je na popisu bilo 17.439 ili 11,58 odsto ukupnog broja Suboticana), ili Jugoslovena (22.746 ili 15,11 odsto), dok je gotovo nezamislivo da su za sopstveno proterivanje glasali Madjari i Hrvati", istice na kraju Djordjevic.

J. S.

Posaljite nam vas komentar! Izbor vasih reagovanja i misljenja objavljujemo.
© 1997 Yurope & ,,Nasa Borba" / Sva prava zadrzana /