Ponedeljak, 27. oktobar 1997.

NOVI POTEZI NA DESTABILIZOVANJU POLITICKIH PRILIKA U CRNOJ GORI

Bulatovicevci zakazali "Beransku skupstinu"

Podgoricki dnevnik "Pobjeda" optuzuje aktuelnog predsjednika Crne Gore, Momira Bulatovica, da je "krenuo u stvaranje paralelnog sistema vlasti na nacin suprotan demokratiji, pravdi i ostalim principima na kojima pocinje stabilnost jedne drzave"

Dragoljub Vukovic

Podgorica. - U Beranama je za danas u 13 casova sazvana "narodna skupstina", na kojoj treba da govori mr Momir Bulatovic. Ovaj skup, koji mnoge asocira na cuvenu "podgoricku skupstinu", na kojoj je 1918. izglasano bezuslovno pripajanje Crne Gore Srbiji, formalno je sazvao Milos Bojovic, predsjednik Opstinskog odbora DPS (Bulatovicevog) Berane. Na tu "narodnu skupstinu" pozvani su clanovi i simpatizeri Bulatovicevog DPS i gradjani.

U redakcijskom komentaru pod upozoravajucim naslovom: "Opasni potezi odlazeceg predsjednika", podgoricki dnevnik "Pobjeda" optuzila je Momira Bulatovica "da nastavlja svoj novi destruktivni politicki pohod i udara tamo gdje je Crna Gora najranjivija - na medjunacionalne i medjuvjerske odnose u Vasojevicima i pljevaljskom kraju". Pozivajuci se na Bulatoviceve izjave na protestima u Pogorici, da on ne priznaje nijednu legalnu instituciju sistema, "Pobjeda" ocjenjuje da je Bulatovic "krenuo u stvaranje paralelnog sistema vlasti na nacin suprotan demokratiji, pravdi i ostalim principima na kojima pociva stabilnost i uspjesno funkcionisanje jedne drzave".

Protesti Bulatovicevih pristalica u Podgorici okoncani su proslog cetvrtka i tada je najavljeno da ce oni biti nastavljeni sirom Crne Gore. Tada je saopsteno da je Ustavnom sudu Crne Gore upucena zalba radi ponistenja vise rjesenja Republicke izborne komisije, a od crnogorskog parlamenta je zatrazeno da hitno ramotri novonastalu politicku situaciju u republici, koja je, po njihovom misljenju, posljedica izborne kradje. Tada je predlozeno da crnogorski parlament ponisti tek okoncane izbore za predsjednika Crne Gore i zakaze nove predsjednicke i prijevremene parlamentarne izbore.

Predrag Bulatovic, sef poslanickog kluba DPS (Momir Bulatovic) u crnogorskom parlamentu, uputio je zvanicno pismo Svetozaru Marovicu, predsjedniku parlamenta, u kome je zatrazio da se sjednica parlamenta zakaze sto prije. Podsjetio je, pritom, da je jedan od osnovnih zahtjeva sa protesta u Podgorici - "da se sva pitanja vezana za tok i rezultate predsjednickih izbora razmotre na Skupstini RCG". Predrag Bulatovic je predsjednika crnogorskog parlamenta upozorio da njemu iskljucivo pripada odluka o zakazivanju sjednice, "a time i odgovornost zbog eventualnog uksracivanja prilike da se o ovim pitanjima od najviseg politickog i drzavnog interesa raspravlja u nadleznim institucijama nase drzave".

Na drugoj strani, "Pobjeda", u komentaru koji smo vec citirali, Bulatovicevu namjeru da odrzi "narodnu skupstinu" u Beranama kvalifikuje kao "jos jedan korak ka izazivanju opasne nestabilnosti u Crnoj Gori", cime aktuelni predsjednik Republike "preuzima direktnu odgovornost za dalji razvoj dogadjaja u nasoj republici".

PREDRAG BULATOVIC O SKUPOVIMA NA SEVERU CRNE GORE

Ne stvara se paralelna vlast

Podgorica, FoNet. - Potpredsjednik Demokratske partije socijalista Momira Bulatovica Predrag Bulatovic odbacio je juce sve spekulacije o tome da je namjera te partije da, na danasnjim masovnim skupovima u nekim gradovima na sjeveru Crne Gore, organizuje paralelnu vlast

"Nije nam ni na kraj pameti da stvaramo nekakve paralelne institucije vlasti, bez obzira sto je ogroman broj gradjana Crne Gore podrzao Momira Bulatovica. Bice to jos jedno mirno i demokratsko upozorenje da se mora ozbiljno razmisljati kako da se izadje iz sadasnje krize u Crnoj Gori", rekao je Bulatovic.

On je naglasio da ocekuje da na tu temu predsednik crnogorske Skupstine Svetozar Marovic uskoro zakaze vanrednu sjednicu parlamenta. "Smatramo da je parlament relevantno mjesto gdje treba raspravljati sve aspekte krize nastale u Crnoj Gori", istakao je Bulatovic.

Potrpredsjednik Bulatovicevog krila DPS podsjetio je da je prosle godine, dok se u Srbiji protestovalo zbog izborne kradje na lokalnim izborima, crnogorski parlament raspravljao o tim zbivanjima. Prema njegovim rijecima, u parlamentu postoji koalicija izmedju Mila Djukanovica i Liberalnog saveza, Narodne stranke, albanskih i muslimanskih stranaka, ali "iznad svih koalicija mora biti pitanje izborne kradje, odnosno gradjanskog mira u Crnoj Gori".

Posaljite nam vas komentar! Izbor vasih reagovanja i misljenja objavljujemo.
© 1997 Yurope & ,,Nasa Borba" / Sva prava zadrzana /