Ponedeljak, 27. oktobar 1997.

INTERVJU NOVOIZABRANOG PREDSEDNIKA CRNE GORE MADJARSKOJ AGENCIJI MTI

U interesu je Milosevica da prizna crnogorske izbore

Izabran sam narodnom voljom - rekao je Milo Djukanovic - i necu ici u Beograd "po svoje misljenje", kao Momir Bulatovic. Crna Gora zeli i mora da bude ravnopravna u federaciji

Budimpesta, Beta. - Novoizabrani predsednik Crne Gore Milo Djukanovic ocenio je juce da se Beograd nece mesati u postizbornu krizu u toj republici.

- Ne bojim da ce se Beograd, koji ne priznaje rezultate crnogorskih izbora, uplitati u politicku krizu. Nema nikakvih razloga za to - izjavio je premijer Djukanovic madjarskoj agenciji MTI.

On je kazao da je "zbog odrzavanja dobrih odnosa unutar Jugoslavije, Beogradu u interesu da predsednik SRJ Slobodan Milosevic i njegova Socijalisticka partija Srbije priznaju izborne rezultate". "Milosevic o volji crnogorskog naroda licno moze da misli bilo sta, ali je za nas vazno da smo saznali kakvo je misljenje tog naroda. Ja sam izbran narodnom voljom", kazao je Djukanovic.

Premijer Djukanovic je demantovao tvrdnje predsednika Momira Bulatovica da predsednicki izbori u Crnoj Gori nisu bili zakoniti i da zato nisu vazeci. "Organizacija za evropsku bezbednost i saradnju (OEBS) ocenila je izbore pravilnima, i ako Bulatovic zeli da promeni rezultate izbora mora da, pored narodne volje, ignorise i misljenje OEBS i medjunarodne zajednice".

On je, dalje, naglasio da Crna Gora nije pred vanrednim stanjem i da je situacija "mirna". Uz to, izjavio je da na mirne demonstracije "svi imaju pravo, i policija se nece umesati ako na ulicu izadje 10.000 ljudi, kao ni kada bi izaslo 50.000 demonstranata".

Djukanovic je rekao da nece dozvoliti Slobodanu Milosevicu da donosi odluke koje se ticu Crne Gore, kao sto je to cinio "servilni Bulatovic". "Milosevic je sad nervozan, jer se plasi da nece moci da ima nekontrolisanu vlast nad celim jugoslovenskim prostorom", kazao je Milo Djukanovic i dodao da "nece ici u Beograd po svoje misljenje".

Crnogorski premijer je demantovao da mu je namera da otcepi Crnu Goru od Jugoslavije, ali i naglasio da "Crna Gora zeli da bude ravnopravna u federaciji". On se zauzeo za sprovodjenje Dejtonskog ugovora "u celosti jer je on Bosni doneo mir a Jugoslaviji skinuo sankcije". "Treba iskoristi mogucnosti i za rusenje spoljnog zida sankcija", ocenio je Djukanovic. On, medjutim, nije nedvosmisleno odgovorio na pitanje da li bi Radovana Karadzica i Ratka Mladica, koji su optuzeni za ratne zlocine, isporucio haskom Tribunalu.

Posaljite nam vas komentar! Izbor vasih reagovanja i misljenja objavljujemo.
© 1997 Yurope & ,,Nasa Borba" / Sva prava zadrzana /