Ponedeljak, 27. oktobar 1997.

SEDNICA SAVETA SLOBODNIH GRADOVA I OPSTINA SRBIJE U KIKINDI

Osuda sukoba koji je rasturio "Zajedno"

Demokrate zahtevale da se osudi SPO koji u Beogradu "komesarski vrsi vlast" u novoj koaliciji sa socijalistima i radikalima. Gradonacelnik Kragujevca Veroljub Stevanovic konstatovao je da se "dobro zna ko rastura koaliciju"

Kikinda. - Savet Saveza slobodnih gradova i opstina Srbije osudio je sukob koji je doveo do raspada koalicije "Zajedno" u Beogradu, Vrscu i Srbobranu. Na subotnjoj sednici u Kikindi predstavnici Demokratske stranke zahtevali su da se osudi SPO, koji u Beogradu "komesarski vrsi vlast" u novoj koaliciji s SPS-om i radikalima. Oni su kriticki govorili o razlozima i proceduri smenjivanja Zorana Djindjica sa funkcije gradonacelnika Beograda, ocenjujuci da je beogradski slucaj stvar licne netrpeljivosti lidera.

Medjutim, Veroljub Stevanovic, gradonacelnik Kragujevca je konstatovao da se zna dobro ko "rastura" koaliciju, podsetivsi da je Predsednistvo SPO-a uputilo apel svim opstinskim odborima da se koalicija "Zajedno" sacuva sto se za sada u speva. Uz to je rekao da je nerazumljiv bio i predlog Nebojse Popova da se na ovoj sednici razmatra o zajednickom predsednickom kandidatu, jer bi se ovom raspravom doslo u nove podele.

Konstatovano je da Beograd ostaje u Savezu, posto je odavno okrenuo ledja socijalistickom rezimu Slobodana Milosevica, jer je vecina njegovog stanovnistva demokratske orijentacije.

Zoran Zivkovic, predsedavajuci na prekjucerasnjoj sednici Saveta, kao gradonacelnik Nisa, najavio je sledecu sednicu u tom gradu, za 17. novembar, godisnjicu pobeda na proslogodisnjim izborima. Aleksandar Denda je govorio o smernicama akcionog programa pod nazivom "vork-sop" za razvoj malih i srednjih privatnih preduzeca u nasoj zemlji. U Kragujevcu bi 8. novembra trebalo da se odrzi tematska konferencija na kojoj bi se raspravljalo o socijalnoj politici, a naknadno je apelovano da se govori i o teskom stanju u zdravstvu, kao i o stalnom padu nataliteta u Srbiji.

N. Dj.

Posaljite nam vas komentar! Izbor vasih reagovanja i misljenja objavljujemo.
© 1997 Yurope & ,,Nasa Borba" / Sva prava zadrzana /