Petak, 31. oktobar 1997.

DESET PRETENDENATA ZA PREDSEDNIKA SLOVENIJE

Milan Kucan, kandidat Grupe gradjana

Stevan Sicarov dopisnik "Nase Borbe" iz Ljubljane

Ljubljana. - Na izbore za predsednika Slovenije, koji su raspisani za 23. novembar, prijave je republickoj izbornoj komisiji podnelo 10 kandidata. Dve stranke vladajuce koalicije su predlozile svoje kandidate - liberalni demokrati ekonomistu dr Bogomira Kovaca, a narodnjaci predsednika parlamenta Janeza Podobnika. Zajednicki kandidat dve najvece opozicione stranke, socijaldemokrata i demohriscana je emigrant, bivsi domobran i americki drzavljanin Joze Bernik, a dosadasnji predsednik Milan Kucan nastupa kao nezavisni kandidat koji je prikupio vise od 5.000 potpisa gradjana.

Proteklih meseci slovenacka politicka scena bila je obelezena potragom stranaka bloka "slovenackog proleca" - narodnjaka, socijaldemokrata i demohriscana - za kandidatom koji bi mogao da se ravnopravno takmici sa Kucanom, ali u tome nastojanju nisu uspeli. Najvece iznenadjenje je kandidatura lidera narodnjaka Janeza Podobnika, koji je pocetkom septembra odustao od kandidature zbog razilazenja sa vodjom socijaldemokrata Janezom Jansom, dok se Jansina podrska Berniku u ovdasnjoj javnosti tumaci kao pokusaj da se radikalnim zaokretom ka "crnoj" politickoj opciji raskine sa "crvenom" linijom kontinuiteta sa komunistickim sistemom koju, po ubedjenju "prolecnog" bloka personifikuje Kucan.

Medjutim, ankete ukazuju da bi Kucan mogao glatko pobediti vec u prvom krugu predstojecih izbora. Jucerasnja anketa "Dela", prema kojoj ce na izbore izaci dve trecine gradjana, pokazuje da bi Kucan dobio vise do 51 odsto glasova, a svaki od mogucih takmaca manje od deset odsto. Jos zanimljivije je da Bernika ne poznaje cak tri petine anketiranih, a da vise od polovine nije culo za kandidata vodece stranke liberalnih demokrata, inace uglednog medijski eksponiranog Marjana Cerara, direktora "Belinke" koji je sakupio vise od 5.000 potpisa gradjana i konkurise kao nezavisni kandidat.

Bavcar ministar za evropske poslove

Drzavni zbor je imenovao dva nova ministra u vladi premijera dr Janeza Drnovseka. - Na celu novoformiranog ministarstva za evropske poslove ce biti bivsi ministar unutrasnjih poslova Igor Bavcar iz Drnovsekove liberalno-demokratske stranke, dok ce resor turizma i male privrede voditi narodnjak Janko Razgorsek. Ministarstvo za evropske poslove formirano je radi sistematskih priprema za brze ukljucenje u EU, u ocekivanju da krajem godine stigne poziv iz Brisela za pregovore o punopravnom clanstvu. Kabinet dr Drnovseka tako sada broji dvadeset ministara.

Posaljite nam vas komentar! Izbor vasih reagovanja i misljenja objavljujemo.
© 1997 Yurope & ,,Nasa Borba" / Sva prava zadrzana /