Petak, 31. oktobar 1997.

Lozite li "Marlboro"

Velimir Ilic

Pusite li svercovane luksuzne cigarete? Ako ne pustite - to je dobro za zdravlje, a ako pusite - onda o vasem zdravlju brine drzava. I ne samo o zdravlju vec i o grejanju u ovim hladnim oktobarskim danima. Takav zakljucak se, naprosto, namece kad u novinama procitate ili vam tv-slika posvedoci da drzava u gradskoj toplani Nisa ili Novog Sada spaljuje cigarete oduzete od svercera. Ova prica, verovatno, nema kraj ali zato ima nekoliko pocetaka.

Jedan je da se, ne tako davno, drzavna administracija oglasila u javnosti zalopojkama kako su nacionalnoj kasi uskraceni milioni dinara zbog svercovanih cigareta ciji promet nije oporezovan. Zbog te cinjenice, priznate na tako visokom nivou, u normalnim zemljama trzisne ekonomije lete ministarske glave, padaju sefovi carine, finansijskih i inspekcijskih sluzbi. U zemlji sive ekonomije koja je sverc pokroviteljski prihvatila, pospesivala kao nuzno zlo za prezivljavanje nezaposlenog stanovnistva i amortizovanje socijalnih nemira - prica o manjku i drzavnoj kasi nije bila nista vise od novinske vesti. Sverc, ne samo cigareta, bio je cak unakrsno optuzujuci argument u nedavnoj predizbornoj kampanji dvojice predsednickih kandidata u Crnoj Gori. Dakle, nista ni novo, ni nepoznato. Ali, svako cudo za tri dana pa i ovo.

I dok drzava, u ime naroda, jednokratno "pusi" 20 hiljada paklica "marlbora" u niskoj toplani ili isto toliko kutija raznih svercovanih cigareta u novosadskim pecima, istovremeno salje i zanimljive dimne signale. A oni se mogu tumaciti i ovako: recimo - drzavnoj kasi nije potreban novac; lozenje cigareta je veca korist od stete; cigarete su jeftiniji ogrevni materijal od nafte, uglja ili mazuta; mi smo zemlja u kojoj niko nece pusiti kako mu volja a jos manje zaradjivati od pusenja mimo drzavnog interesa.

Zbilja, da li je ovaj piromanski poduhvat ekonomski logican, tim pre ako se ima u vidu prethodno kukumavcenje da zbog pusacke sive ekonomije ova zemlja ostaje bez toliko svezeg novca? Drugim recima, nije li drzava na dlanu imala cigarete koje je legalno mogla pustiti u promet, prodati ih na licitaciji ili vec smisliti neki nacin da od toliko nikotinskih stapica koji su vec stigli na trziste napravi novac i osvezi budzetske prihode. Uzgred, nije li to ona ista drzava koja se svim silama bori da joj niko ne udje u njene monopolske zabrane, izmedju ostalog i kad je u pitanju duvan? Ili je ovo, mozda, originalan nacin da se taj monopol ocuva i ucvrsti? A ako je to, pak, potez kojim se zeli suzbiti siva ekonomija - onda je ovo mikro primer kojim strategija nasih dicnih strucnjaka najavljuje da mi jos bogzna koliko dugo necemo izaci iz ovog, ne samo ekonomskog, sivila.

Posaljite nam vas komentar! Izbor vasih reagovanja i misljenja objavljujemo.
© 1997 Yurope & ,,Nasa Borba" / Sva prava zadrzana /