Petak, 31. oktobar 1997.

Investicija za buducnost

Jan Briza

Liga socijaldemokrata Vojvodine, Socijaldemokratska unija, Reformska demokratska stranka Vojvodine, Savez vojvodjanskih Madjara i dve koalicije: za Sandzak i Sumadiju, osnovali su ovih dana Savez demokratskih partija. U ovoj novoj grupaciji, etnicki raznorodnoj ali politicki medjusobno veoma bliskoj, po prvi put u trecoj Jugoslaviji na okupu su se nasli - gradjani a ne Srbi, Madjari, Muslimani...

Savez je otvoren za sve partije, pokrete i pojedince "koji su voljni da rade na demokratizaciji Srbije", kaze se u osnivackom dokumentu koji su potpisali lideri pomenutih stranaka Nenad Canak, Zarko Korac, Ratko Filipovic, Jozef Kasa, Rasim Ljajic i Branislav Kovacevic.

- Ovo nije izborni blok za jednokratnu upotrebu, vec savez demokratski orijentisanih stranaka na duzi rok za objedinjavanje politickih snaga koje se zalazu za demokratsku Srbiju - izjavio je tim povodom predsednik vojvodjanskih reformista Ratko Filipovic.

I zaista, ovaj Savez ima izglede na uspeh samo na - duzi rok. Jer, ovde sada neprikosnoveno vladaju ekstremna desnica i ekstremna levica. Centra nema. To su nedvosmisleno pokazali nedavni parlamentarni i predsednicki izbori u Srbiji. Sve clanice ovog Saveza dobile su na tim izborima skupa samo nesto vise od 200.000 glasova. To je manje od tri odsto od birackog tela Srbije, ili jedva nesto vise od sest odsto od onih koji su u septembru izasli na biralista. Sve u svemu - saka jada. Izlazak Saveza na predstojece predsednicke izbore u Srbiji bio bi sigurni - fijasko. I to ne samo za Savez, nego i za svaku njegovu clanicu posebno. Lideri Saveza to dobro znaju. Stekli su dragoceno iskustvo na prethodnim izborima. I kakav je, onda, smisao ovakvog okupljanja?

U pitanju je, ocigledno, investicija u buducnost. Jer, vodja nacionalisticki nastrojenih radikala Vojislav Seselj, koji, objektivno, ima veoma velike izglede da postane predsednik Srbije - nece to biti vecito. A nece jedino ako neko vec sada javno i hrabro pocne da radi na demokratizaciji Srbije.

Oni koji cekaju Seselja skrstenih ruku i lamentiraju nad zlom sudbinom Srbije, nece ga zaustaviti.

Posaljite nam vas komentar! Izbor vasih reagovanja i misljenja objavljujemo.
© 1997 Yurope & ,,Nasa Borba" / Sva prava zadrzana /