Petak, 31. oktobar 1997.

NASTAVLJA SE POLEMIKA O REZULTATIMA UPRAVO ZAVRSENOG KONKURSA ZA UREDJENJE TRGA SLOBODE

Voda izvire - nagore!

Nije sramota koristiti kvalitetna iskustva Evrope - kaze Radoje Cvetkov povodom optuzbi da je prvonagradjeno resenje plagijat trga u Lionu

Tema obracanja clana Izvrsnog odbora grada zaduzenog za urbanizam, Radoja Cvetkova, na redovnoj konferenciji za novinare, bio je upravo zavrsen konkurs za uredjenje Trga slobode, odnosno napisi u stampi i tribine povodom prvonagradjenog resenja. Cvetkov je ponovio da je konkurs bio anoniman, da su ziriju bila petorica arhitekata predlozenih od strane DaNS-a, kao i da je odluka donesena tajnim glasanjem. Da se radu pod sifrom "Agora", autora Djordja Grbica i Dusana Radovanovica, dodeli prva nagrada, odlucila su cetiri clana zirija.

- Procenili smo da rad "Agora" pruza velike mogucnosti da gradski trg dobije reprezentativni izgled i zadrzi manifestacioni karakter. On sadrzi sistem fontana, (koje, razume se, nisu prvi put upotrebljene u Novom Sadu) sa pratecim efektima, koji su u prvom delu trga postavljeni horizontalno, a u drugom uspravno. Kada vodoskoci ne budu ukljuceni, trg ce imati manifestacioni karakter, za sta nema smetnji jer je denivelacija na 30 metara svega 10 santimetara - izneo je Cvetkov.

O primedbama ziriju, izrecenim na tribinama (uglavnom u organizaciji Ekoloskog pokreta), da je nagradjeno resenje kopija trga u Lionu, Cvetkov kaze:

- Po meni, resenje nije identicno. Slicnosti su u nacinu kako voda izvire iz fontane, a ne znam kako bi drugacije mogla da izvire, mozda okrenuta nadole?! Kod izrade predloga autori su naveli da su koristili iskustva trgova evropskih gradova, a pre svega u Lionu. Nije sramota koristiti kvalitetna iskustva Evrope - i nasa Gradska kuca je kopija one u Gracu, koja danas stoji okruzena fontanama - kaze Cvetkov.

Povodom tribina na ovu temu koje organizuje Ekoloski pokret, Cvetkov savetuje da bi bilo mnogo korisnije da se ekolozi bave zastitom zivotne sredine, a da strukovnim organizacijama ostave urbanizam i arhitekturu.

- Neprijatno me je iznenadilo da je ucesnik tih tribina i kolega Prodanovic, urednik lista DaNS-a, a predsednik Ekoloskog pokreta, Nikola Aleksic je predlozio da se Oktobarska nagrada ne dodeli ovom casopisu. Nemoralno je od clana DaNS-a da ucestvuje na takvim tribinama - izjavio je Cvetkov.

B. Opranovic

Ekonomicnost resenja

Na pitanja novinara o pojedinostima vezanim za konkurs za uredjenje Trga slobode, Cvetkov je odgovorio: "Konkurs je kostao 36.000 dinara, honorar svakog clana zirija je bio po 3.300 dinara. Dok se ne naprave predracuni, ne bih mogao da kazem koliko ce kostati realizacija prvonagradjenog resenja". Na opasku novinara da je jedan od autora, arh. Grbic, izneo da bi realizacija svega sto resenje predvidja stajalo oko milion nemackih maraka. Cvetkov je rekao da je "jedan od uslova konkursa bio i ekonomicnost resenja i da ne moze da tvrdi da ce tih sredstava i biti".

Upitan zasto ne prisustvuje javnim tribinama o gradskom urbanizmu, uredjenju Trga slobode, graditeljskom nasledju, nego organizuje paralelne, Cvetkov je bio izricit: "Odlazim na tribine koje smatram relevantnim po temi i po tome ko ih organizuje. Ekoloski pokret nije nadlezan za tu temu. Ni na jednu tribinu ove organizacije necu ici!"

Posaljite nam vas komentar! Izbor vasih reagovanja i misljenja objavljujemo.
© 1997 Yurope & ,,Nasa Borba" / Sva prava zadrzana /