Petak, 31. oktobar 1997.

KONFERENCIJA ZA STAMPU PREDSTAVNIKA MINISTARSTVA ZA PRIVATIZACIJU

Beko: "Verujem da nova srpska vlada nece menjati zakon"

U transformaciji preduzeca po posebnim programima vlada nece previse administrirati: "Vreme je suvise dragocen resurs da bi ga smeli gubiti na trazenje konsenzusa oko nekog novog zakonskog projekta", tvrdi ministar za vlasnicku i ekonomsku transformaciju Milan Beko

Troskovi svojinske transformacije postoje, zamasni su i ne smatram da su cene koje preduzeca treba da plate za verifikaciju procene vrednosti kapitala i za kontrolu same transformacije preveliki, niti da ce biti smetnja da se preduzeca odluce za privatizaciju, rekao je Milan Beko u razgovoru sa novinarima povodom starta novog zakona.

U transformaciji preduzeca po posebnim programima, po njegovim recima, drzava nece previse administrirati, s obzirom da sama preduzeca ipak najbolje znaju da odaberu svoje strateske partnere. Na pitanje sta moze posle Telekoma biti sledeci slicni korak, kada su u pitanju drzavna preduzeca, Beko odgovara da se rade procene vrednosti velikih sistema - NIS i EPS, sa namerom da se najpre utvrdi strategija njihovog prestrukturiranja. I jos detaljnije, na pitanje ima li konkretnih opredeljenja za njihovu privatizaciju, ministar kratko odgovara - nema. Beko je, takodje, izjavio da se "ne razmislja o daljoj prodaji akcija Telekoma." Dopuna Aleksandra Vlahovica glasi da ce drzava restriktivno ucestvovali u eventulanom preuzimanju dugova odredjenih preduzeca sa "posebnog spiska", pre njihove privatizacije, i da ce se to odnositi samo na preduzeca koja nisu u krizi sa svojim proizvodnim programima, vec kubure samo sa krizom likvidnosti.

Na novinarsko pitanje da li ce novi zakon biti stavljen ad akta vec pocetkom naredne godine, kada bude formirana nova republicka vlada, s obzirom da moguci koalicioni akteri nisu previse naklonjeni ovakvoj privatizaciji, Beko je odgovorio metaforicno: ne proricem buducnost, niti citam horoskope. Nasa je obaveza, kaze on, da nastavimo rad na sprovodjenju zakona i posto je rec o nesumnjivom interesu nacionalne ekonomije, verujem da ni nova republicka vlada nece odustati od toga. Vreme je isuvise dragocen resurs, da bi ga smeli gubiti trezeci konsenzus za neki novi zakonski projekat o privatizaciji, izjavio je Beko, ponavljajuci da je vec dobijen politicki konsenzus svih relevantnih drustvenih cinilaca i politickih stranaka da se u proces privatizacije krene bez zadrske.

Viskovi zaposlenih su odraz stanja u privredi, a ne proizvod privatizacije. Socijalni program jeste vazan i nezaobilazan, ali njegovo donosenje zavisi od stanja ukupne ekonomije, pri cemu je jasno da cemo morati da se pozabavimo problemom prevelike javne potrosnje. Dok se ne napravi takav socijalni program, u procesu privatizacije, kako je to bio slucaj i kod PTT, ili Tehnogasa, ovaj teret ce biti podeljen sa strateskim investitorima, tako da oni preuzimaju obavezu da ulazak svog kapitala ne vezuju za otpustanje zaposlenih.

B. J.

Eks radnici bez privilegija

Na pitanje kako ce prava na akcije, vezane za godine radnog staza, ostvarivati oni koji su deo svog radnog veka proveli u preduzecima iz bivsih jugo-republika, odgovorio je dr Cvjeticanin. Ta prava imaju svi koji su radili u drustvenim firmama koje su imale ili imaju svoja sedista na teritoriji Srbije. Isto se, dakle, odnosi i na zaposlene u nekadasnjim saveznim organima (recimo, Vojsci), jer su oni svoja sedista imali u Republici. Oni koji su, pak, radili u drustvenim preduzecima, cija sedista nisu bila u Srbiji, za te godine radnog staza nece imati pravo na privilegije besplatnih akcija i akcija sa popustom.

Posaljite nam vas komentar! Izbor vasih reagovanja i misljenja objavljujemo.
© 1997 Yurope & ,,Nasa Borba" / Sva prava zadrzana /