Petak, 31. oktobar 1997.

GSS NAJAVIO PREDSTAVLJANJE PREDSEDNICKOG KANDIDATA KROZ NEKOLIKO DANA

Reformska linija jedini uslov

Rezim uz pomoc "navodne opozicije" nastoji da od Srbije napravi veliku mesnu zajednicu u kojoj je sva vlast personifikovana u Slobodanu Milosevicu, ocenio Goran Svilanovic, portparol GSS

Beograd. - Kroz nekoliko dana moralo bi da se zna da li ce biti predsednickog kandidata kojeg bi podrzao i Gradjanski savez Srbije - najavio je juce Goran Svilanovic, portparol te stranke. On je objasnio i da razgovore sa potencijalnim kandidatima vode i druge stranke iz kruga onih koje su bojkotovale izbore ali da one o tome javno ne govore.

Eventualnu kandidaturu objavice sam kanidat, a ne GSS, objasnio je Svilanovic na jucerasnjoj konferenciji za novinare, koji je samo precizirao da to mora da bude licnost koja zastupa reformsku liniju i da nije u stranci. Nije zeleo da navede sa kim razgovara GSS, osim sto je nagovestio da je eventualni predsednicki kandidat verovatno iz kruga lica koje su novinari vec pominjali. Negirao je da GSS razgovara sa Ivanom Stambolicem.

Prema recima Svilanovica, njegova stranka nece podrzati nijednog predsednickog kandidata koji je ucestvovao na nedavnim izborima. Procenio je i da ce gradjani poslusati svoju savest i glasati za novog kandidata, sa dovoljno ugleda, cak i ako stranke ciji su oni simpatizeri pozovu na apstinenciju.

Govoreci dalje o politickim prilikama, Svilanovic je rekao da rezim, uz pomoc "navodne opozicije" sa kojom cini "interesnu koaliciju", nastoji da od Srbije napravi "veliku mesnu zajednicu". U Srbiji se institucije ne mogu prepoznati po licnostima koje su u njima, objasnio je portparol GSS, navodeci da je krajnji cilj da se sva vlast u Srbiji prepoznaje, odnosno personifikuje samo u licnosti Slobodana Milosevica.

Pominjuci poslednje demonstracije na Kosovu, Svilanovic je rekao da su obe strane, albanska i srpska, bile uzdrzanije u postupcima nego prethodni put, ocito svesne da sukobi vode samo u - vece sukobe. Srpskoj drzavi predlozio je da kao "pozitivan signal" osumnjicenima za terorizam na Kosovu obezbedi postupak u skladu sa zakonom umesto da neki od njih umiru pre sudjenja, u zatvoru.

N. T.

"Skinhedsi" su kreacija rezima

Napadi "skinhedsa" na Rome, sto je sada vec u fazi njihovog medjusobnog sukoba, jesu "kreacija rezima", smatra Svilanovic koji je ocenio da i ovakvim, "planiranim haosom" rezim nastoji da obeshrabri sve koji zele da doprinesu razvoju demokratije. Medjutim, to nece doprineti opstanku rezima - smatra portparol GSS.

Napadi na Rome su poceli jos pre godinu dana, i to prema cistacima ulica, naveo je Svilanovic, ocenjujuci da je policija svojom neaktivnoscu slala znake da ce tolerisati slicne akcije. Sada se policija iznenada aktivirala ali je talas nasilja uzeo maha, rekao je Svilanovic.

Posaljite nam vas komentar! Izbor vasih reagovanja i misljenja objavljujemo.
© 1997 Yurope & ,,Nasa Borba" / Sva prava zadrzana /