Petak, 31. oktobar 1997.

ZORAN DJINDJIC O PREDSEDNICKIM IZBORIMA U SRBIJI

Demokrate nece podrzati nijednog kandidata

Predsednik demokratske stranke ocenio da se u nasoj zemlji dogadjaju koncepcijski sukobi izmedju liderskih i nedemokratskih stranaka i licnosti

Novi Sad. - Ovo sto se u nasoj zemlji dogadja je koncepcijski sukob izmedju liderskih, autoritativnih, nedemokratskih struktura, stranaka i licnosti sa jedne, i demokratskih sa druge strane. Da bi bili dovoljno jaki i pandan nedemokratama moramo da aktiviramo svoje clanstvo i simpatizere - rekao je preksinoc u Novom Sadu predsednik Demokratske stranke, Zoran Djindjic, nakon sastanka sa novosadskim clanstvom stranaka.

Uz to je istakao da demokrate imaju za cilj da do marta utrostruce broj clanova, te da "neuvazavanje clanstva i pravljenje stranke kao liderske, monopolske organizacije, vrlo brzo moze da iziazove kontraefekte i u sustini produbljuje politicku krizu".

- Ne postoji ni jedna mogucnost da na sledecim predsednickim izborima demokrate podrze nekog kandidata, rekao je novinarima Djindjic. - Nas razlog za neizlazak je bio principijelne prirode: ne postojanje uslova. Sada, u ovojj medijskokj jkampanji protiv Crne Gore, jos manje nego ranije, postoje uslovi za promociju demokratskog kandidata. Nas razlog za neizlazak nije to sto nismo imali kandidata, nego to sto nismo imali uslove. A da smo imali objektivne uslove, imali bismo i kandidata. Znaci, sada bi se stvar okrenula, pa bi ispalo da kada smo nasli nekog nestranackog kandidata, onda nam nisu vazni uslovi. To nije tacno. Nama su uslovi vazni, ne samo za naseg kandidata, nego su vazni i za Srbiju, za sve ucesnike.

Posto ti uslovi trenutno ne postoje, sansa da mi izadjemo na izbore je ravna nuli." Problem unutar opozicije Djindjic je komentarisao kao sukobe koncepcija, a ne licnosti.

- Imali smo u opoziciji nekoliko stranaka koje su bile opozicione, samo zato sto nisu bile na vlasti, ali su medjusobno veoma razlicite po svom vidjenju Srbije i opsteg unutrasnjeg uredjenja. Sada imamo u parlamentu, medju onima koji treba da formiraju vladu, uzasne koncepcijske sukobe, dok na strani opozicije imamo jednu jasnu koncepciju kokja ce dovesti do nase saradnje i bez obzira na sve licne odnose, mi cemo saradjivati, a nase pristalice ce se osecati kao deo demokratskog saveza.

- Prvi put mi u opoziciji - dodao je Djindjic - nemamo ni nedemokratske licnosti, ni nedemokratski stil ponasanja, nemamo nii ultimatume, a nemamo ni zelju za dominacijom. Imamo jedan opusten odnos medju strankama, i ljudima koji su spremni da prihvate neku kritiku, da ocute kritiku, koji nisu svoju stranku napravili kao licni stab, koji njih treba da izgura u orbitu. To je veoma dobra platforma za buducnost.

S. J.

Posaljite nam vas komentar! Izbor vasih reagovanja i misljenja objavljujemo.
© 1997 Yurope & ,,Nasa Borba" / Sva prava zadrzana /