Cetvrtak, 4. septembar 1997.

SPECIJALNI IZVESTILAC UN ZA LJUDSKA PRAVA NA PALAMA

Krajisnik predlaze Ren susret sa Karadzicem

Clan Predsednistva BiH obrazlozio je svoj predlog potrebom "objektivizacije problema", jer bi se time "sprecila osuda, pre optuzbe"

Pale, FoNet. - Clan Predsednistva BiH iz Republike Srpske (RS) Momcilo Krajisnik predlozio je juce specijalnom izvestiocu UN za ljudska prava Elizabet Ren da uspostavi kontakt sa Radovanom Karadzicem i Ratkom Mladicem, kako bi saslusala i one koji su osumnjiceni da su navodno pocinili ratne zlocine, javlja Srna. "Nadam se da ce gospodja Ren, kao izvrstan diplomata i humanitarac, razmotriti ovaj predlog i obavestiti me ako se odluci na takav potez, koji bi ujedno predstavljao i objektivizaciju ovog problema, jer bi se sprecila osuda pre optuzbe", izjavio je Krajisnik, nakon susreta sa Elizabet Ren na Palama.

Kako je izvestila Srna, Krajisnik i Ren su razgovarali i o mogucnostima "predprocesa" osumljicenim za ratne zlocine, kako bi se utvrdila krivica i resilo pitanje dolaska svedoka. "Svedoci bi morali biti potpuno osigurani, a svaka mogucnost zloupotrebe bila bi eliminisana", rekao je Krajisnik, dodajuci da bez resenja tog pitanja nema trajnog pomirenja. On je podsetio na stav da RS nikada nece amnestirati ratne zlocine, ali da se taj problem mora objektivizirati i skinuti anatema sa srpskog naroda.

Elizabet Ren je precizirala da su u razgovorima fokusirana pitanja ljudskih prava u RS, slobode kretanja, pitanja zarobljenika, izbora i rada zajednickih organa "koji su znacajni za stvaranje mira". Isticuci da joj je "krivo"sto osumnjiceni za ratne zlocine jos uvek nisu izvedeni pred sud, Ren je ocenila da "zbog toga ispasta narod RS". Ona je najavila svoj skorasnji odlazak u Hag, kako bi sa glavnim tuziocem Tribunala Luiz Arbur razgovarala o "predprocesima" koji bi trebalo da se odrze u BiH. Ren je, medjutim, izjavila da smatra da se sudijama i svedocima u tom slucaju "ne bi mogla garantovati bezbednost", dodajuci da je vazno da se zadovolji pravda, odnosno da se optuzenima omoguce fer sudjenja.

Posaljite nam vas komentar! Izbor vasih reagovanja i misljenja objavljujemo.
© 1997 Yurope & ,,Nasa Borba" / Sva prava zadrzana /