Cetvrtak, 4. septembar 1997.

RADMILA MILENTIJEVIC U NOVOM SADU

Politiku glasila odredjuje gazda

Celnicima "Foruma", koji su se pozalili na neredovnost dotacije od Skupstine Vojvodine, ministarka stavila do znanja da zna da je "Madjar so" zauzeo vrlo kritican stav prema aktuelnoj vlasti. U "Dnevniku" je Radmila Milentijevic saznala da se "ova redakcija ne razmece neutralnoscu, jer zna cija je"

Novi Sad. - Medijskim bogatstvom, tradicijom, raznovrsnoscu i visejezicnoscu glasila u Vojvodini pohvalili su se jucerasnji domacini svom gostu ministru za informacije u Vladi Srbije Radmile Milentijevic - predsednik pokrajinskog Izvrsnog veca Bosko Perosevic, zamenik Damjan Radenkovic i sekretar za informacije Jan Simak. Rekli su da je pokrajinska vlada generalno zadovoljna strukturom informisanja gradjana, da se u novinskoj kuci "Dnevnik" trenutno investira 1,5 milion dinara u opremu, te da nedostaje jos samo formiranje mreze od osam regionalnih TV-centara.

Ovi podaci bili su povod da ministarka Milentijevic primeti da u Srbiji danas imamo veliku slobodu medija i ogromnu raznovrsnost, pri cemu je preko polovine medije, kako je rekla, u privatnim rukama, sto je ocenila pozitivnim. Ukazala je da imamo provladine i medije koji su na antivladinim pozicijama, zakljucujuci da je konkurencija dobra stvar i da je treba podsticati.

"Vuk i Seselj zastupljeniji od Lilica"

Na novinarsku molbu da oceni medijsko pracenje predizborne kampanje ministarka Milentijevic je rekla:

- Ono je dobro, daleko, daleko je konstruktivnije i sve relevantne stranke su zastupljenije u medijima vise nego sto je to bilo i na jednim prethodnim izborima. Evo, cak su Draskovic i Seselj na RTS-u mozda i zastupljeniji nego Lilic. Ja sam licno jako zadovoljna jer je i kvalitet informisanja na zadovoljavajucoj visini.

Celodnevni boravak u Novom Sadu koji je ukljucio i gostovanje u jednoj radio i TV emisiji, ministarka Milentijevic nastavila je posetom novinskoj, izdavackoj i stamparskoj kuci "Dnevnik", gde joj je direktor ovog holding preduzeca Milan Antic rekao da "sto se tice poslovnih rezultata ne mogu bas da je obraduju", jer je kriza ucinila svoje. Docekao ju je, medjutim, u ime 1.500 zaposlenih recima: "U nadi da ce leva opcija (kojoj i sam pripadam) pobediti i da cete vi ostati ministar i da cete biti u mogucnosti da nas podrzite u nasim nastojanjima". Zamenik glavnog urednika lista "Dnevnik" Blazo Malidzan dodao je jos u ime redakcije da se "ne razmecu nekom navodnom neutralnoscu, da ne kriju ciji su, ali da su otvoreni za sve, sto ne znaci i anarhiju".

Detaljno upoznata sa izdavackim poduhvatima "Dnevnikove" kuce ministarka je potom obecala da ce se "oni iz Beograda potruditi da se sve sto se ovde radi dalje razvija" i istovremeno iznela uverenje kako izlazimo dosta krupnim koracima iz krize, da krecemo putem ekonomskog razvitka, zakljucujuci da Srbija postaje jedno veliko gradiliste i da ce biti uslova za kvalitetan rad, da ima razloga za optimizam.

U drugacijem tonu protekao je razgovor ministarke u poseti novinskoj, izdavackoj i stamparskoj kuci "Forum", gde su se direktor holdinga Djeze Bordas i predsednik Upravnog odbora Karolj Kasas pozalili na besparicu, zaostalost tehnicke baze i teskoce u ocuvanju kadrova zbog materijalnih problema, pa su zato zatrazili i poseban prijem u ministarskom kabinetu.

Glavni i odgovorni urednik lista na madjarskom jeziku "Madjars so" Sandor Balint potuzio se, opet, da postojeca organizacija holdinga ne omogucava samostalno poslovanje lista i apelovao da se preduzece ponovo reorganizuje, kao i da se iznos dotacije listu od Skupstine Vojvodine kao osnivaca uplacuje makar u planiranim okvirima.

Ministarka je na to rekla da je svesna ne samo uloge te kuce kao kulturnog centra Madjara u Srbiji, lista "Madjar so", vec i problema koje imaju, ali nije propustila da stavi do znanja predstavnicima "Madjar soa" da su oni zauzeli jedan vrlo kritican stav prema vladi i vlasti. To i ne smeta, kritika je uvek dobra stvar - dodala je ona - ali, treba da budemo svesni cinjenice zivota koja znaci da se ide pravcem koji odredjuje vlasnik. Vasa kritika je zelja za vasom sto vecom nezavisnoscu, a sa druge strane i potvrda demokratske orijentacije vlasti - porucila je jos, ali uz upozorenje: "ako ste u okvirima drustvene svojine, ako je gazda u okvirima organizacije vlasti, to treba znati, kao i to da svuda u svetu vlasnik odredjuje pravce glasila i to mora biti cinjenica zivota i ovde. Zato ja mislim da je najbolje stvari resavati dogovorom i kompromisom, jer "dogovor kucu gradi" - porucila je ministarka.

Z. Serences

Slika za novi stan

U znak secanja na posetu "Dnevniku" direktor je ministarki predao na poklon sliku "dnevnikovca" Mise Zivanovica. Nekom od prisutnih domacina se otelo: "Za novi stan"!

"I, koji nece biti supa" - uzvratila je ministarka.

Obradovana, ministarka Milentijevic se odlazeci jos jednom zahvalila na poklonu, uz napomenu da se, doduse, jos uvek nije uselila. E, onda dodjite jos jednom kada se uselite, imamo mi jos jednog radnika koji slika - uzvratili su domacini u "Dnevniku.

Posaljite nam vas komentar! Izbor vasih reagovanja i misljenja objavljujemo.
© 1997 Yurope & ,,Nasa Borba" / Sva prava zadrzana /