Cetvrtak, 4. septembar 1997.

VISOKI PREDSTAVNIK ZA BIH KARLOS VESTENDORP I GENERAL ZAK KLAJN JUCE U U BEOGRADU SA SLOBODANOM MILOSEVICEM RAZGOVARALI O SITUACIJI U RS

Dejtonski sporazum paralisan - izbori jedini izlaz iz problema

Beograd. - "Medjunarodna zajednica je zabrinuta za ostvarenje Dejtonskog sporazuma koji je, posle polugodisnjeg usporenja, u potpunosti paralisan dogadjajima u Republici Srpskoj. Izbori su jedini nacin da se ovi problemi rese, a medjunarodna zajednica nece tolerisati one koje pokusavaju da ih odloze ili onemoguce", izjavili su juce visoki predstavnici medjunarodne zajednice Karlos Vestendorp i general Zak Klajn na konferenciji za stampu.

Obavestivsi novinare da je prvi put bio u prilici da razgovara sa predsednikom Milosevicem, Karlos Vestendorp je izrazio zadovoljstvo sto je u razgovoru ucestvovao i general Klajn koji vec ima, kako je rekao, "velikog iskustva u radu na ovim prostorima". Gospodin Milosevic se slozio da su izbori jedini nacin da se problemi rese i obecao da ce uticati na rukovodstvo RS kako bi ono pristupilo pregovorima o funckionisanju institucija federacije, saopstio je Vestendorp.

"Saopstili smo predsedniku Milosevicu da ukoliko Krajisnik i dalje bude u nemogucnosti da ucestvuje u radu Predsednistva BIH, postoji mogucnost da se njegov mandat skrati ili da se izabere neki drugi predstavnik bosanskih Srba. Ako gospodja Plavsic postavi takvo pitanje, a to su vec ucunili Kresimir Zubak i Alija Izetbegovic, necemo imati nista protiv.

Zadnji rok da se situacija u RS sredi je 13.septembar, pored ogromnih sredstava koja su ulozena u organizaciju izbora , obezbedjeno je i sest dodatnih bataljona Sfor koji ce voditi racuna o bezbednosti tokom izbora", izjavio je Vestendorp.

"Medjunarodna zajednica se ne opredeljuje ni za jednu licnost, vec za demokratiju. Njena je obaveza da podrzi demokratske snage i one koje se bore protiv crnog trzista, sejanja mrznje i podela", izjavio je general Klajn odgovarajuci na pitanje o poziciji predsednice RS Biljane Plavsic i njenom sukobu sa Palama.

"Paljanskom rukovodstvu i onima koji ih podrzavaju je u interesu da ucestvuje u izborima, jer ukoliko to ne ucine, bice potpuno izolovani.Pa cak i da se dogodi - da abstiniraju od izlaska na izbore, izbori ce biti odrzani i validni a samo ce neki drugi ljudi vladati i u RS i u celoj federaciji. Ne postoji mogucnost podele RS, jer medjunarodna zajednica to nece dozvoliti" porucio je Vestendorp.

Mila Gligoric

Posaljite nam vas komentar! Izbor vasih reagovanja i misljenja objavljujemo.
© 1997 Yurope & ,,Nasa Borba" / Sva prava zadrzana /