Cetvrtak, 4. septembar 1997.

AMERICKA REAGOVANJA NA "TV SPORAZUM" IZMEDJU SFORA I RUKOVODSTVA SA PALA

Otvaranje prolaza za Biljanu Plavsic

U vasingtonskim reagovanjima preovladava ocena da "Majevicki ugovor" daje medjunarodnoj zajednici "sva potrebna sredstva za intervenciju protiv Pala". Mediji, medjutim, smatraju da je povlacenje Sfora sa predajnika Udrigovo znak slabosti

Slobodan Pavlovic
dopisnik "Nase Borbe" iz Vasingtona

"Ta casa je polupuna ili poluprazna, zavisno iz kog je ugla gledate. Za nas, u svakom slucaju, ovo predstavlja znacajan korak u resavanju jedne potencijalno vrlo opasne konfrontacije" - rekao je povodom okoncanja "majevickog slucaja" jedan predstavnik americke administracije, ukazujuci na odredbe prekjucerasnjeg sporazuma koje omogucuju predsednici Biljani Plavsic i izaslanicima medjunarodne zajednice da ubuduce salju svoje necenzurisane poruke preko RTV mreze koja je dostupna svem stanovnistvu u Republici Srpskoj.

"Bosanski Srbi pokazali su da pocinju da shvataju poruku koja im se salje poslednjih dana, suoceni sa znatno snaznijim pristupom Sfora u implementaciji Dejtona" - izjavio je Foli u vezi sa paljanskim sporazumom, ukazujuci posebno u tom kontekstu na subotnje saopstenje Saveta NATO-a da Sfor ubuduce nece oklevati da upotrebi sva raspoloziva sredstva, ukljucujuci i oruzanu silu, protiv medija koji napadaju pripadnike medjunarodnih vojnih i policijskih snaga u Bosni. Americki mediji, medjutim - za razliku od vasingtonskih zvanicnika - imaju nesto drugacije vidjenje ove najnovije epizode u tekucem okapanju oko dejtonske BiH. Opisujuci ovu tipicno miljanovicevsku takticku kombinaciju na Majevici (Naslov: "Bosanski Srbi odstupili, ali su zauzeli TV toranj"), jucerasnji "Vasington Post" pise da je predajnik Udrigovo vracen Karadzicevom taboru kako bi se, sto je moguce pre, demontirao upaljac jedne potrencijalno veoma opasne konfrontacije, pri cemu se navodi da je konacni dogovor Zaka Klajna i Momcila Krajisnika na kraju licno odobrio i parafirao komandant NATO-a general Vesli Klark.

"Ovim sporazumom nismo ucinili uslugu Biljani Plavsic. Sfor je, zapravo, vratio Karadzicu njegovo glavno orudje za indoktrinaciju bosanskih Srba" - izjavio je reporterima u Tuzli Kris Benet, jedan od clanova grupe medjunarodnih posmatraca predstojecih izbora koji su vec stigli u Bosnu. Ovu tezu podrzava i vasingtonski "Post", sa sledecim zakljuckom oko sustine i moguceg dometa TV sporazuuma izmedju Sfora i paljanskog rukovodstva:

"Pojedini zapadni zvanicnici i medjunarodni posmatraci nazivaju povlacenje americkih vojnika sa Majevice znakom slabosti Sfor, odnosno pobedom za Karadzica. Oni iznose sumnje da ce Srbi postovati duh sporazuma time sto ce omoguciti plurazlizam u svom RTV programu, sto ce, po njima, dodatno oslabiti g-dju Plavsic. Ima, medjutim, i onih drugih - onih koji brane ovu pogodbu i smatraju da je jedna delikatna situacija smirena jedinim sto je Zapad u ovom trenutku mogao da uradi, van potpunog zatvaranja predajnika Udrigovo. A, to bi predstavljalo akt teske cenzure, koji bi bilo tesko podrzati".

U vasingtonskim reagovanjima - koja su se mogla juce cuti, pre emitovanja ovog izvestaja - preovladava procena da majevicki ugovor daje medjunarodnoj zajednici "sva potrebna sredstva" za intervenciju ukoliko se paljanska strana bude oglusivala o obaveze koje je preuzela u utorak. Predstavnik za stampu Pentagona Kevin Bejkon upozorio je tim povodom da su americke trupe iz sastava Sfora spremne da ponovo preuzmu kontrolu nad TV predajnikom za Majevici "ukoliko to bude bilo potrebno", nasta ih obavezuje - kako je podsetio - i zakljucak sa proslonedeljnog sastanka Saveta NATO-a u Briselu, kojim je pripadnicima zapadnog saveza u Bosni nalozeno da preduzmu sve potrebne mere protiv nosilaca neprijateljske propagande i svih ostalih koji krse duh i slovo mirovnog sporazuma iz Dejtona.

SPORAZUM SFOR I PALA

SRT se odrekla propagande protiv medjunarodnih snaga

U Vasingtonu su objavljeni detalji sporazuma o daljem koriscenju spornog TV predajnika Udrigovo koji su predstavnici Visokog ureda medjunarodne zajednice postigli u utorak sa paljanskim rukovodstvom. Pomenuti sporazum - oko cije realizacije je spouksmen americke vlade Dzejms Foli odmah posle objavljivanja izrazio ozbiljnu sumnju (pozivajuci se na dosadasnja losa iskustva sa srpskom stranom u implementaciji mirovnog sporazuma iz Dejtona) - predvidja da se predajnik na Majevici vrati pod kontrolu Pala, s tim sto je, za uzvrat, prihvacena obaveza da Srpska RTV ucini sledece ustupke:

- Biljani Plavsich stavlja se na raspolaganje svakog dana po jedan sat TV programa koji ce moci da se prati na celoj teritoriji RS;

- Urednistvo SRTV obavezuje se da ce obustaviti svaku dalju propagandu protiv NATO-a, Sfora i medjunarodnih policijskih snaga u Bosni;

- Visokom predstavniku medjunarodne zajednice i njegovoj sluzbi omogucava se emitovanje svih saopstenja i poruka stanovnistvu preko programa SRTV;

- Vlasti sa Pala prihvatile su da ukljuce svog predstavnika u medjunarodnu komisiju koja ce pratiti sprovodjenje ovog sporazuma.

Posaljite nam vas komentar! Izbor vasih reagovanja i misljenja objavljujemo.
© 1997 Yurope & ,,Nasa Borba" / Sva prava zadrzana /