Cetvrtak, 4. septembar 1997.

OKRUGLI STO "KOSOVO PROBLEM SRBIJE" U ORGANIZACIJI NARODNE RADIKALNE STRANKE

Neophodan iskorak prema Albancima

Treba preispitati "gadljivost prema federalnom uredjenju", smatra Radoslav Stojanovic. Pozicija Srbija na Balkanu zavisi od Albanaca, tvrdi Dusan Janjic. Onaj ko bude imao hrabrosti da se upusti u resavanje problema dobice mnogo, uveren je Stevan Lilic

Beograd. - Cenjkanje oko Kosova je vec pocelo. Siptari su proglasili kosovsku republiku, dok je srpski rezim kao preliminarnu ponudu dao vracanje statusa Kosova prema Ustavu iz 1974. godine - rekao je u uvodnoj reci, ispred organizatora jucerasnjeg skupa Narodne radikalne stranke, pod nazivom "Kosovo, problem Srbije", Zoran Milunovic. Prema njegovim saznanjima, u poslednje vreme je bilo dosta kontakata izmedju rezima i predstavnika Albanaca, a "prvi tajni razgovori su vodjeni u svajcarskoj ambasadi".

Milunovic je rekao da pitanje Kosova treba da bude reseno u okviru Srbije, a ne Jugoslavije. NRS resenje vidi u postovanju ljudskih prava prema najvecim evropskim standardima u okviru Srbije.

Okruglom stolu prisustvovali su i predstavnici Srpskog pokreta obnove (Radoslav Stojanovic), Socijaldemokratije (Dusan Janjic), Demokratskog centra (Stevan Lilic), Srpske liberalne stranke (Milutin Zivkovic) i Srpske narodne stranke (Dragoljub Zivkovic). Skupu nisu prisustvovali predstavnici levice (pozvan Ljubisa Ristic), Srpskog pokreta otpora (Momcilo Trajkovic je bio na sastanku ekspertske grupe u okviru srpsko-srpskog dijaloga), kao ni predstavnici studenskih organizacija.

Svi su se slozili u misljenju da bez demokratizacije Srbije ne moze da se adekvatno resi ni pitanje Kosova. Upozoravali su da je trenutno na Kosovu stanje potpunog dualizma vlasti - na jednoj strani srpske, na drugoj albanske, za sta su, kako je receno, krivi srpski rezim i predsednik SRJ Slobodan Milosevic.

Milutin Zivkovic je optuzio Josipa Broza za najvece etnicko ciscenje u Evropi. Sa Kosova, kako je rekao, iseljeno je posle rata oko 40.000 Srba, bez prava povratka. Drugo, "uvezeno je stotine hiljada Albanaca, i trece, nad Srbima je sproveden visedecenisjki teror. Dragoljub Zivkovic je naglasio da je pre pet-sest meseci pobegao sa Kosova, gde je radio kao profesor na Filozofskom fakultetu. Za to je okrivio srpski rezim, mada nije hteo da govori o tacnim razlozima odlaska. Kao prioritetna pitanja naglasio je sredjivanje pitanja drzavljanstva i pravnog sistema Srbije - "gde apsolutno vlada samovolja, bez obzira da li se radi o Albancima ili Srbima".

Predstavnik SPO, pozvao je na - uz ozbiljno postovanje i pristup istoriji - oslobadjanje od istorijskog placa nad sudbinom. Pozivanje na istoriju, kako je rekao, moze da bude opasno, jer se u Srbiji zaboravlja cinjenica recimo, da je Vojvodina bila hiljadu godina madjarski deo. Prema njegovom misljenju treba da se preispituje i "gadljivost prema federalnom uredjenju drzava", za sta je kao primer naveo Evropsku Uniju i ostale drzave u kojima je stepen integracije danas mnogo veci nego u Jugoslaviji izmedju Srbije i Crne Gore.

Isto kao i Stojanovic i Dusan Janjic je naglasio neophodnost promene vlasti u Srbiji. Pitanje Kosova, prema njegovom misljenju, sigurno ce doci na dnevni red do januara ili februara sledece godine. Kosovo, pored Republike Srpske i Crne Gore, svrstao je u tri glavna zarista koje trenutno postoje.

- Na Kosovu se radi o sukobima oko kontrole teritorija i statusa ljudi. Albanci zive u tri drzave i cinjenica je da pozicija Srbije na Balkanu zavisi od Albanaca. Zato je neophodan iskorak prema Albancima - naglasio je Janjic. Glavni krivci za stanje na Kosovu su, kako je rekao, Milosevic i koalicija na vlasti, a ako se bude islo ka ratu, kriv ce biti i Rugova, ali manje, jer su njegove pozicije slabije.

Nesporno je da se tamo krse ljudska prava i da na zelju za secesijom, rezim odgovara neprimerenom represijom. Pretpostavke za resenje kosovskog pitanja, prema njegovim tvrdnjama, su odustajanje od zahteva za nezavisnu drzavu, sa jedne i represije od strane rezima, sa druge strane. Janjic je upozorio da se medju srpskim ciniocima, u poslednje vreme, opet stvaraju odredjene paravojne formacije - Kertesova i Seseljeve.

Ispred Demokratskog centra, Stevan Lilic je odbacio tvrdnje da ne postoje resenja za zacarani krug. To resenje je jednostavno, treba uciniti prvi korak, a to je dijalog u koji moraju da se ukljuce i predstavnici vlasti. Kao potpuno netacnu okvalifikovao je tvrdnju Zorana Lilica da problem Kosova ne postoji.

- Prvi test demokratizacije Srbije je Kosovo i onaj ko bude imao hrabrosti da se prvi upusti u resavanje tog problema, dobice mnogo. Iako radi sve da to on bude, skeptican sam da to moze da ucini Slobodan Milosevic. S druge strane, opozicija mora da ima jasan koncept - kojeg trenutno nema - za resavanje ovog pitanja - istakao je Lilic koji je kao polaziste za resenje napomenuo "postovanje teritorijalnog integriteta i pravo naroda na samoopredeljenje".

B. Cani

Posaljite nam vas komentar! Izbor vasih reagovanja i misljenja objavljujemo.
© 1997 Yurope & ,,Nasa Borba" / Sva prava zadrzana /