Cetvrtak, 4. septembar 1997.

KO CE POKRITI TROSKOVE PRIVATIZACIJE

Procenjivaci kapitala samo uz licencu

Uz zahtev za kontrolu i verifikaciju procena vrednosti kapitala, preduzeca koja odluce da se privatizuju, morace resornom ministarstvu da plate taksu od pet do 20.000 dinara. Ovlascenja za procenjivace (velika srednja i mala), kostaju od 30.000 do 150.000 dinara

Proces svojinske transformacije nece biti jeftin i nadlezni smatraju da ne bi bilo logicno da tim troskovima opterete poreske obveznike, vec da u njihovom pokricu treba da uzmu ucesce i sama preduzeca koja ce se privatizovati. Iduce nedelje Vlada Srbije treba da usvoji dve uredbe - o taksama i o uslovima i postupku za izdavanje ovlastenja procenjivacima drustvenog kapitala, u kojima su, izmedju ostalog, sadrzane i materijalne obaveze aktera. Istovremeno, bice donesena i uredba o metodologiji samih procena, cime ce se uglavnom kompletirati ovaj deo regulative vezane za buducu svojinsku transformaciju.

Uredbom o taksama regulisana je visina troskova za preduzeca u postupku svojinske transformacije, koja zavisi od njihove velicine, a ova se opet utvrdjuje prema kriterijumima iz Zakona o racunovodstvu. Konkretno, za kontrolu i verifikaciju procena vrednosti kapitala, preduzeca, uz taj zahtev, Ministarstvu za ekonomsku i svojinsku transformaciju treba da uplate od pet do 20.000 dinara, u roku od osam dana od podnosenja takvog zahteva Direkciji. Cena za mala preduzeca je pet, za srednja deset, i za velika 20.000 dinara. Nadlezni su se potrudili da naprave i jedan diskutabilan izuzetak, posto su dali mogucnost da se placanje ovih troskova odlozi firmama ciji je ziro-racun blokiran.

Trosak za donosenje resenja za kontrolu i verifikaciju revalorizacija procenjenih vrednosti kapitala krece se od jedne do pet hiljada dinara, a ako neko preduzece trazi kontrolu zakonitosti postupka tarifa je opet od pet hiljada do 20.000 dinara. Uz potrebu da i preduzeca ucestvuju u pokricu troskova privatizacije (oni su vezani za projekat formiranja Centralnog depoa akcija, aktivnosti edukacije i slicno), uvodjenje taksi se obrazlaze i povecanom garancijom da ce sama kontrola procena biti kvalitetnija i ozbiljnija.

Smisao druge uredbe je da se procenama vrednosti kapitala ne moze baviti svako ko ima "tasnu i masnu", kako bi se ovaj posao obavio valjano i kako se ne bi ponovile greske i apsurdi iz proslosti. Po novom republickom Zakonu o svojinskoj transformaciji procenama se mogu baviti sama preduzeca i ovlasteni procenjivaci. U Ministarstvu za svojinsku transformaciju smatraju da su i ovi troskovi odmereni ravnotezno, tako da ce omoguciti profesionalne procene, a nece suziti krug buducih procenjivaca samo na par konsultantskih kuca. Samom Uredbom, uz uslove za dobijanje licence za obavljanje ovih poslova, predvidjeni su i uslovi za njeno oduzimanje.

Veliko ovlascenje - a ono vazi za procene vrednosti kapitala velikih, srednjih i malih preduzeca - ovlasteni procenjivaci i sama preduzeca koja to hoce da obave za sebe, mogu dobiti najpre ukoliko se registruju za konsalting i ako imaju najmanje pet stalno zaposlenih visokoobrazovanih eksperata za tu oblast. Zatim, je nuzno da iza sebe imaju najmanje tri verifikovane procene vrednosti kapitala od bivse republicke Agencije. Ovo poslednje treba da spreci da se sa procenama ubuduce bave pojedinci i firme, koji su se "proslavili" sa gafovima od ranije. Uz ispunjavanje ovih uslova, za dobijanje velikog ovlascenja, potrebno je resornom republickom ministarstvu platiti taksu od 150.000 dinara.

Dobijanje srednjeg ovlascenja, koje pokriva procene za srednja i mala preduzeca, podrazumeva da ovlasceni procenjivaci stalno zaposljavaju najmanje tri visokoobrazovana eksperta, te da imaju, takodje, tri verifikovane procene od ranije. Za njih je odmerena taksa od 50.000 dinara. Za dobijanje male licence, ili za procene vrednosti kapitala malih preduzeca, potreban je jedan stalno zaposleni strucnjak, a taksa Ministarstvu iznosi 30.000 dinara.

Olaksice sadrze mogucnost da se ove takse mogu placati i u ratama, pri cemu prva rata, u iznosu od 10 odsto od vrednosti takse, mora da se plati odmah, odnosno osam dana po zahtevu. Samo Ministarstvo za ekonomsku i vlasnicku transformaciju obavezalo se da vodi knjigu evidencije svih ovlascenih procenjivaca i da te podatke objavljuje u Sluzbenom listu.

B. Jager

Gubljenje dozvole

Uredba precizira i okolnosti pod kojima se moze izgubiti dobijena licenca, a to ce se desiti u slucaju da procenjivaci barataju neistinitim podacima, ako ne postuju metodologiju za procene koje ce propisati republicka vlada i ako je odbijeno vise procena koje je takav procenjivac napravio. I za oduzimanje ovlastenja za poslove procene vrednosti kapitala nadlezno je resorno Ministarstvo.

Posaljite nam vas komentar! Izbor vasih reagovanja i misljenja objavljujemo.
© 1997 Yurope & ,,Nasa Borba" / Sva prava zadrzana /