Cetvrtak, 4. septembar 1997.

KOLIKO SU USPESNI DIREKTORI NA IZBORNIM LISTAMA LEVICE (2)

Jug izvodi drugu ligu

Analiticari politickih prilika ocenjuju da je aktuelna lista levog bloka na jugu Srbije najslabija u odnosu na sve dosadasnje izbore: nema jakih privrednih autoriteta, ni spektakularnih ekonomskih uspeha

Vranje. - Na listi JUL, SPS, ND u 26. izbornoj jedinici Vranje koja objedinjava 11 opstina Pcinjskog i Kosovsko-pomoravskog okruga iz koga se bira deset poslanika nalazi se i troje direktora. Prvi na listi je generalni direktor "Simpa" Milan Nikolic, cetvrti je Slavoljub Vujovic, direktor gnjilanske fabrike baterija IBG, dok je mr Voja Dinic aktuelni generalni direktor Holding kompanije "Jumko" na petom mestu.

Milan Nikolic, generalni direktor "Simpa" vec je jednom bio republicki poslanik i to 1990. godine nakon prvih visestranackih izbora u Srbiji. Ostalo je upamceno da za vreme tog mandata Nikolic ni jednom nije izasao za skupstinsku govornicu, mozda i zbog toga sto je oko sebe imao vec isprofilisane privredne autoritete kakvi su Mirko Dimitrijevic, i sam Dragomir Tomic, tada generalni direktor "Simpa".

Nikolic se strpljivo svojim radnim kvalitetima i obrazovanjem peo u hijerarhiji Dragomira Tomica. U Vranju je poznat kao covek iza koga se ne vuku repovi afera, sto se tumaci doslednim drzanjem kursa Dragomira Tomica pod cijom je licnom kontrolom, ali i zastitom.

Nikolic je u pomanjkanju ozbiljnijih kandidata za prvo mesto na listi, gotovo bez problema zauzeo celnu poziciju. Ovo se, medjutim, ne moze reci za nedavne izbore za lokalni parlament, kada je Nikolic prosao na jedvite jade boreci se svim dozvoljenim i nedozvoljenim sredstvima protiv Zorana Velickovica, elektricara inace clana SPO. Generalni direktor "Simpa" usao je u lokalni parlament tek u drugom krugu uz nevidjeni pritisak na birace u Vranju, jer je prednost njegovog protivkandidata u prvom krugu iznosila samo sedam glasova.

Najvecu nepoznanicu predstavlja Slavoljub Vujovic, direktor gnjilanskog uzornog kolektiva IBG. Slovi kao sposoban menadzer, koji voli sve da drzi pod svojom kontrolom. Medju kosovsko pomoravskim socijalistima Vujovic slovi kao popularnija licnost u odnosu na Djuru Lazica, republickog ministra bez portfelja. On otuda predstavlja jednog od tajnih aduta socijalista u izbornoj jedinici 26. U Vranju se s konstatacijom da je najegzoticnija licnost na listi za poslanike, slazu i socijalisti i opozicija, magistar Voja Dinic, aktuelni generalni direktor Holding kompanije "Jumko". Poslednjih dana ovde se mogu cuti komentari da je prolaskom na listu Dinic spasao svoju direktorsku fotelju u "Jumku" jer mu je vec pripremana smena. To pitanje je za sada "zamrznuto".

Voja Dinic, spada u red ljudi i privrednika sa opskurnim recnikom i dosta skromnim organizacionim sposobnostima, bez velikog autoriteta unutar "Jumka". U poredjenju sa Nikolicem Dinic se tretira kao razlika izmedju "neba i zemlje". Njegova kandidatura se moze tumaciti i kao kompromis izmedju dve nepomirljive socijalisticke struje iz "Jumka" (predsednik kompanije Stanisa Janjic) i "Simpa" (ministar koordinator Dragomir Tomic). To i zbog cinjenice da Dinic nije bio posebno aktivan u dosadasnjim politickim radovima socijalista na jugu Srbije. Izmedju ovih kompromisa, analiticari politickih prilika na jugu Srbije, procenjuju da je aktuelna lista levog bloka na jugu Srbije najslabija u odnosu na sve dosadasnje izbore. Jednostavno oseca se manjak tvrdih privrednih autoriteta, to i zbog razloga sto je bitno poremecena privredna solventnost ovdasnjih kolektiva, koji su u najvecem broju slucajeva bili "bunar" za ispunjenje izbornih socijalistickih planova.

V. Ristic

Posaljite nam vas komentar! Izbor vasih reagovanja i misljenja objavljujemo.
© 1997 Yurope & ,,Nasa Borba" / Sva prava zadrzana /