Cetvrtak, 4. septembar 1997.

SAVEZNA VLADA PRIPREMILA PREDLOG SMANJENA DAZBINA ZA DOMACU DUVANSKU INDUSTRIJU

Pojeftinjuju domace cigarete?

Posle ukidanja prelevmana na uvozne cigarete, Savezna vlada predlaze i smanjenje fiskalnih dazbina na domacu proizvodnju, ali to zavisi od republika

Da bi suzbila sivo trziste duvana, Savezna vlada je pripremila predlog prema kome bi se ukupna fiskalna opterecenja na uvoz cigareta smanjila. Istovremeno je predlozila i republickim vladama da ukinu taksu na domace cigarete koja iznosi od 50 do 70 para, zavisno od kvalitetne kategorije i smanje akcizu koja iznosi od 40 do 70 odsto. Proizvodjacke cene domacih cigareta i porez na promet se ne bi menjali, ali bi ukidanjem takse maloprodajna cena cigareta bila niza za taj iznos.

Na taj nacin bi se, prema predlogu Savezne vlade, povecala konkurentnost domacih cigareta u odnosu na inostrane. Predlazuci da se smanje i dazbine na uvozne cigarete koje iznose 250 odsto (carina, porez na promet, taksa, prelevman) Vlada je smatrala da ce time cigarete biti manje atraktivne za uvoz, odnosno da ce zarada posle izbegavanja da se plate obaveze prema drzavi biti manje privlacna pa ce se i sivo trziste smanjiti.

Savezna vlada je, inace prosle nedelje ukinula prelevman na uvozni duvan i cigarete. Istovremeno je savezno Ministarstvo za finansije uputilo zahtev crnogorskoj vladi da uskladi porez na promet sa saveznim zakonom i visinu akciza.

"Ako zelimo da domace fabrike rade punim kapacitetom i da se republicka kasa puni, a siva ekonomija svede sa 80 odsto, na razumnu meru od deset do 15 odsto, cene domacih cigareta moraju biti nize. Zato je prihvatljiv predlog Savezne vlade da se smanje dazbine na cigarete i primenjuju iste poreske stope na teritoriji Srbije i Crne Gore. U suprotnom Crna Gora bi bila u povoljnijem polozaju jer ima manje dazbine i lakse bi plasirala svoje proizvode na trzistu Srbije", kaze Slavoljub Vuckovic, generalni direktor industrije duvana u Vranju DIV.

Smanjenje cena domacih cigareta po osnovu dazbina je ekonomska mera za suzbijanje sive ekonomije, kaze Vuckovic, koja moze dati efekte u kombinaciji s pojacanom kontrolom na granicnim prelazima. Ocigledno je da trzisna inspekcija i carina, kako su obecavali ne mogu sami suzbiti nekontrolisan uvoz pa se moraju primeniti i ekonomske metode, kaze Vuckovic.

Virsle

Savezna vlada ce sledece nedelje ukinuti prelevman na uvoz smrznutog govedjeg mesa koje se koristi za preradu kao i prelevman za uvoz mehanicki otkosenog pileceg mesa koje se upotrebljava za proizvodnju virsli i ostalih preradjevina za preradu. Milorad Miskovic, savezni ministar za unutrasnju trgovinu kaze da se ovo meso uvek uvozilo i da su domaci proizvodjaci mesa trazili da se smanje dazbine na uvoz ove kategorije mesa zbog nedostatka na domacem trzistu.

Posaljite nam vas komentar! Izbor vasih reagovanja i misljenja objavljujemo.
© 1997 Yurope & ,,Nasa Borba" / Sva prava zadrzana /