Cetvrtak, 4. septembar 1997.

KONFERENCIJA ZA STAMPU ASOCIJACIJE SLOBODNIH I NEZAVISNIH SINDIKATA

Politika glavni motiv strajka

- Strajk koji pred izbore najavljuje Samostalni sindikat beogradskih Komunalaca neopravdan i rukovodjen politickim razlozima - tvrdi Asocijacija

Autobusi koji cekaju na granicnom prelazu "Kelebija" su u savrsenom stanju. Bili bi presrecni kad bi "Ikarbus" proizveo iste takve koji su navodno stari. Sve price o papirima i starosti autobusa su obicne gluposti - rekao je komentarisuci "odugovlacenje" prelaska granice poklon-autobusa iz Berlina, Dragoljub Stosic, predsednik Gradskog odbora Asocijacije slobodnih i nezavisnih sindikata, na jucerasnjoj konferenciji za stampu koja je bila posvecena strajku koju je najavio Samostalni sindikat komunalaca Beograda. Strajk koji Samostalci najavljuju ovog meseca, pred izbore, po Stosicevom kao i misljenju ostalih predstavnika Nezavisnih sindikata javno-komunalnih preduzeca ("Gradska cistoca", "Pogrebne usluge", GSP) potpuno je neopravdan i rukovodjen je pre svega politickim razlozima.

Organizovanje strajka je kazna za Beograd koji je glasao tako kako je glasao. Strajk bi mogao biti opasan buduci da su ljudi koji vode Samostalni sindikat nesposobni, stavise oni i nemaju nikakvo pravo da strajk organizuju, istakao je Stosic i podsetio je da to sto Samostalci sada govore u vezi stanja u javno komunalnim preduzecima, GSP, Nezavisni sindikat pokusavao godinama da uradi.

Stosic je upitao zasto se Miomir Jaranovic, predsednik Gradskog odbora Samostalnog sindikata komunalaca Beograda, nije oglasio povodom poklon- autobusa za Beograd koji danima stoje na granici.

Plakati "pojeli" pogon GSP

Dragoljub Stosic iz Asocijacije je pomenuo da je za 10 miliona maraka, koliko kostaju predizborni plakati koje stranke lepe po Beogradu, mogao da se kompletno opremi jedan pogon Gradskog saobracajnog preduzeca sa vise od 100 potpuno novih autobusa. Niko iz stranaka se nije setio da te pare usmeri za ovu namenu i pomogne GSP .

Predstavnik Nezavisnog sindikata "Pogrebnih usluga", Milivoje Pavlovic je pomenuo da se rukovodstvo Samostalnog sindikata u poslednjih par meseci bavi "prebacivanjem" radnika i clanova Nezavisnog sindikata u Samostalni. Samostalni koji tvrdi da je u "Pogrebnim uslugama" vecinski, a sto nije tacno, rekao je Pavlovic, izbacio je stvari Nezavisnog iz sindikalnih prostorija. Pavlovic je pomenuo i da se u poslednja dva-tri meseca u "Pogrebne usluge" koje imaju oko 540 zaposlenih primilo 70-tak radnika koji su automatski upisivani u Samostalni sindikat. Sto se tice smene (ostanka ) generalnog direktora "Pogrebnih usluga" Bogdana Dzakovica, Pavlovic je rekao da su u toku pregovori sa Upravnim odborom firme oko toga, kao i da je u ovom komunalnom preduzecu dosta mahinacija i da je nedavno doslo do skrivanja potrebne dokumentacije nuzne za rad Komisije koja je ispitivala poslovanje "Pogrebnih usluga".

"Gradska cistoca" se, prema recima predstavnika Nezavisnog sindikata preduzeca, preporodila od kako je doslo novo rukovodstvo na celu sa generalnim direktorom Milanom Vujacicem. Plate manje kasne, nabavlja se radna oprema, a takodje je putem kompenzacija novo rukovodstvo "Cistoce" nabavilo cipele za decu radnika. Uprkos tome, Nezavisni sindikat nece, istakao je Slobodan Stoiljkovic, sekretar Nezavisnog sindika "Cistoce", odustati od toga da se vrati 25 odsto nadoknade za uslove rada koju je stara Gradska vlast ukinula zahvaljujuci delovanju Samostalnog sindikata, kao ni od povecanja licnih dohodaka, dobijanja beneficiranog staza itd. Predstavnici "Cistoce" su istakli da je staro rukovodstvo "Cistoce" "isposlovalo" 16 miliona dinara duga za delove za vozila "Cistoce" koji su potpuno neodgovarajuci, pa ce zbog toga verovatno protiv bivsih rukovodioca preduzeca biti podnete i krivicne prijave. Pomenuto je i da je staro rukovodstvo prosle godine za "Cistocu" bespotrebno nabavilo 17.500 katanaca.

N. Rakic

Ako moze za Kasandru, moze i za autobuse

Ako se "oduzi situacija" sa autobusima na granici, Nezavisni sindikat ce reagovati, blokirace pogone i pozvati gradjane da mu se pridruze. Ako su gradjani mogli da se organizuju da docekaju Kasandru i da proslave sportske uspehe, onda mogu i za autobuse koji cekaju na granici, istakao je Dragoljub Stosic iz Asocijacije.

Posaljite nam vas komentar! Izbor vasih reagovanja i misljenja objavljujemo.
© 1997 Yurope & ,,Nasa Borba" / Sva prava zadrzana /