Cetvrtak, 4. septembar 1997.

SKUPSTINA CRNE GORENASTAVAK RASPRAVE O PREDLOGU SKRACENJA MANDATA CRNOGORSKOM PARLAMENTU

Strah i od unitarizma i od separatizma

Ponovo aktuelizovana prica o tome da se tajno priprema savezni zakon o nacionalnoj bezbednosti, kojim je predvidjeno ukidanje sluzbi DB u republikama i unitarizacija Jugoslavije

Podgorica. - Predlog odluke predsjednika Crne Gore Momira Bulatovica o skracenju mandata ovom sazivu crnogorskog parlamenta, u jucerasnjem dijelu debate bio je u drugom planu. Glavna i jedina (po dnevnom redu) tema na vanredno zakazanoj sjednici parlamenta skoro da i nije pominjana, a u prvom planu su bili jos uvijek nerascisceni odnosi izmedju poslanika i ministara iz partije istog imena - Demokratske partije socijalista CG. Sporazum koji je nedavno potpisan izmedju parlamentarnih stranaka u Crnoj Gori i republicke vlade (u cemu nije participirala i DPS ciji je predsjednik Momir Bulatovic) bio je nov razlog za medjusobne optuzbe dva zakrvljena tabora. Ukrstena su i koplja oko teksta saveznog zakona o nacionalnoj bezbjednosti, koji jos nije sluzbeno promovisan, a na cije je postojanje prethodnog dana upozorio premijer Djukanovic.

Pricu o postojanju teksta zakona o nacionalnoj bezbjednosti SRJ juce je aktuelizovao ministar unutrasnjih poslova Crne Gore Filip Vujanovic, upozoravajuci (u dramaticnijoj formi od premijera Djukanovica) da se usvajanje takvog zakona mora sprijeciti, jer bi u suprotnom to bio "najveci korak" u gasenju drzavnosti Crne Gore i vodio bi, kako je ministar Vujanovic kazao, "u najzescu unitarizaciju".

Ministar Vujanovic je, tokom polemike sa potpredsjednikom crnogorskog parlamenta Zoranom Zizicem, otkrio da je problematicni tekst zakona o nacionalnoj bezbjednosti SRJ autorsko djelo Saveznog ministarstva unutrasnjih poslova, da uskoro treba da bude proslijedjen Saveznoj vladi, a vrlo brzo i saveznom parlamentu. Vujanovic je saopostio i to da pomenuti zakon, u sadasnjoj formi, ima 32 clana, izjavljujuci da bi bio srecan ukoliko predsjednik Crne Gore ne zna da je zakon napisan.

Sef poslanickog kluba Bulatovicevog DPS-a, Predrag Bulatovic odbacio je mogucnost da zna za postojanje zakona o kojem je govorio ministar Vujanovic, napominjuci da "o nepostojecem ne zeli da govori".

Sta rusi pravni poredak SRJ

"Ne dovodi u pitanje pravni poredak SRJ odluka Saveznog ustavnog suda, kakva god da bude, nego pravni poredak Jugoslavije narusavaeventualno neprimenjivanje takve odluke", izjavio je potpredsjednik crnogorskog parlamenta Zoran Zizic.

Iskoristio je priliku da kaze kako nema nikakvog smisla vezivati proces unitarizacije za politicku grupaciju koju predstavlja Momir Bulatovic. "Mi nijesmo za unitarizaciju. Nijesmo odstupili od naseg programa", kazao je on, prebacujuci onima iz drugog DPS-a da su odstupili od programa partije i to, mozda, u pravcu labavljenja veza izmedju clanica jugoslovenske federacije.

Zoran Zizic, potpredsjednik crnogorskog parlamenta i DPS-a ciji je predsjednik Momir Bulatovic, ostro je prebacio ministru Vujanovicu zbog toga sto otvara raspravu o necemu sto je samo on procitao, a ostali o tome nista ne znaju. Time, prema Zizicevoj ocjeni, ministar sije strah i strepnju. Naglasavajuci da cijeni"operativne podatke" do kojih je dosao ministar unutrasnjih poslova, Zizic je osporio pravo da se povodom tih podataka govori na nacin koji je neprimjeren parlamentu.

"Ja ne sirim strah, niti se time bavim", branio se ministar Vujanovic, zamjerajuci Zizicu zbog toga sto je ispoljio animozitet prema ovoj temi, i sto je na njegova upozorenja reagovao pretjerao emotivno. (Zizica je prethodnog dana prozvao premijer Djukanovic zbog ucesca u radu na zakonu o nacionalnoj bezbjednosti SRJ, ali je on optuzbe demantovao). Naglasavajuci znacaj onoga o cemu je govorio, ministar je podvukao da je dobro da se vec sada stvara front protiv zakona kojim bi se ukinule sluzbe bezbjednosti u republikama i ponistila crnogorska drzavnost, kao sto je to ucinjeno i prilikom pokusaja promjena saveznog Ustava.

Za polemicko suceljavanje izmedju dva DPS tabora juce je posluzio i nedavno potpisani sporazum izmedju parlamentarnih stranaka i republicke vlade, a ovu temu naceo je Miodrag Kovac, poslanik iz Bulataovicevog DPS-a. On je potpisivanje pomenutog dokumenta ocijenio kao cin kojim se razbija Jugoslavija i kao mrlju na politickoj sceni Crne Gore. U raspravu se, ovim povodom, upustio premijer Djukanovic, podvlaceci da u tekstu Sporazuma nema nicega sto ugrozav asaveznu drzavu. Premijer je kazao da taj dokument donosi dobro Crnoj Gori, politicki je stabilizuje, a time se doprinosi i stabilizaciji SRJ.

Upozorenje Muslimanima - Bosnjacima

Poslanik i lider SDA CG Harun Hadzic, iskoristio je priliku da upozori Muslimane - Bosnjake u Crnoj Gori da dobro razmisle gdje se nalaze, posto boje struje DPS-a nastoje da se pravdaju koja od njih ima manje clanova ove nacionalnosti u svojim redovima.

Pojasnjavajuci svoje ocjene o Sporazumu, Kovac je apostrofirao aktuelne okolnosti i drustveni milje u kome je dokument ugledao svijetlo dana, kao i cinjenicu da se time prekida koalicija DPS-a sa SPS-om. Djukanovic je ovakvo rezonovanje odbacio kao neutemeljeno a poslaniku Kovacu je prebacio da "pokazuje pretjeran visak sumnje". zar Crn aGora, pitao je Djukanovic, ne moze nesto da uradi za svoje dobro, a da se to odmah ne sumnjici kao nesto sto je upereno protiv dobra drugih. On je, uz ostalo, izrazio bojazan da je Kovac podlegao "jednoj uzasnoj propagndi", kojom se zeli Crnoj Gori nametnuti politicki izbor.

U polemiku se ukljucio i Novak Kilibarda, primjecujuci da je zastrasujuce kada se kaze da ce se dokumentom koji su potpisali vlada i parlamentarne stranke rusiti Jugoslavija. "Cini mi se da se ovdje krupnije stvari dogadjaju nego sto izgleda", zabrinuto je konstatovao Kilibarda, napominjuci daje pomenuti dokument preventiva mogucem neprihvatljivom razvoju dogadjaja.

Iz debate koja je obilovala manje ili vise znacajnim carkama izmedju zavadjenih grupacija nekada jedinstvene vladajuce partie, vrijedi pomenuti i polemiku koju je inicirao poslanik velimir Radojevic, clan Bulatovicevog DPS-a i predsjednik SO Bijelo Polje. Predmet sporenja bile su pored ostalog, navodne Radojeviceve izjave o tome da su kod Bulatovica u Bijelom Polju ostali casni ljudi, a da su Djukanovicu lojalni necasni i clanovi partije muslimanske nacionalnosti. Radojevic je to negirao, ali je u parlamentu izjavio da Muslimani vjerovatno podrzavaju DPS ciji je predsjednik dr Milica Pejanovic-Djurisic zbog toga sto u politici te partije prepoznaju elemente separatizma.

Pored ostalih, na ovakvo tumacenje stvari ostro je reagovao premijer Djukanovic, nazivajuci tu Radojevicevu izjavu par ekselans nacionalistickom. time se, upozorio je on, jedan narod apriori optuzuje da je protiv SRJ.

Debata u crnogorskom parlamentu bice nastavljena danas. Na zahtjev poslnickog kluba DPS CG, ciji je predsjednik dr Milica Pejanovic- Djurisic, juce poslije rucka sjednica nije nastavljana. Zahtjev je obrazlozen partijskim obavezama poslanika.

D. Vukovic

Zmurenje radi partije

Poslanik DPS (Momir Bulatovic) Stevan Mitrovic, saopstio je juce kako je, prije nekoliko mjeseci, morao da precuti netacnost podataka u zavrsnom racunu budzeta za proslu godinu. Mitrovic je naveo kako je znao da za izgradnju kolektora u Herceg-Novom nije potroseno 4 miliona dinara, kako je pisalo u zavrsnom racunu, ali nije reagovao iz razloga partijske discipline.

Ministar finansija Predrag Goranovic je, ovim povodom, objasnio da u zavrsnom racunu nije bilo prevare, jer su pare koje je pominjao poslanik Mitrovic avansno uplacene izvodjacu radova.

Posaljite nam vas komentar! Izbor vasih reagovanja i misljenja objavljujemo.
© 1997 Yurope & ,,Nasa Borba" / Sva prava zadrzana /