Cetvrtak, 4. septembar 1997.

U SUBOTU U BEOGRADU DRUGI KONGRES SAVEZA SLOBODNIH GRADOVA SRBIJE

Gradonacelniku vise ovlascenja

Najavljeno da ce biti usvojeni Povelja slobodne Srbije i Nacrt zakona o lokalnoj samoupravi kojim se, izmedju ostalog, predlaze kompromis u organizaciji lokalne samouprave. Interesovanje za kongres pokazuju i diplomatski predstavnici

Beograd. - Drugi kongres Saveza slobodnih gradova i opstina Srbije, na kome bi, izmedju ostalog, trebalo da bude usvojena Povelja slobodne Srbije i Nacrt zakona o lokalnoj samoupravi, odrzace se u subotu, 6. septembra u Domu omladine, receno je na jucerasnjoj konferenciji za novinare predstavnika tog saveza.

Na kongresu se, kako je receno, ocekuje ucesce oko 2.000 odbornika iz 39 gradova i opstina u kojima su pobedile razlicite koalicije ("Zajedno", "Vojvodina", stranaka vojvodjanskih Madjara i reformista). Veliko interesovanje za skup, prema recima organizatora, ovih dana pokazuju i brojni diplomatski predstavnici.

Govoreci o radu predstojeceg kongresa, Vesna Rakic Vodinelic, predsednik Pravnog saveta Saveza slobodnih gradova, novinare je juce upoznala sa tri osnovne ideje na kojima je baziran Nacrt zakona o lokalnoj samoupravi. Prva ideja je da zakon ne moze biti donet od strane centralne vlasti, a da se o njemu ne izjasni lokalna vlast, druga da je vecinski sistem, u kome gradjani glasaju za licnost, a ne za listu, najprimereniji za izbor organa lokalne samouprave i treca da je u ovom trenutku neophodan kompromis u organizaciji uprave u lokalnim sredinama i to takav da gradonacelnika biraju odbornici, ali da mu se, istovremeno, daju veca ovlascenja tehnickog karaktera, "kako bi gradjani lakse dolazili do neophodnih papira".

Isticuci da je povezivanje privrednih tokova opstina clanica Saveza dobar nacin za suprotstavljanje represiji koju drzavna vlast sprovodi nad "opozicionim opstinama", Zoran Zivkovic, predsednik SO Nis i potpredsednik Demokratske stranke naveo je i neke "svakodnevne smicalice" koje rezim priredjuje tim opstinama.

Tako je, prema njegovim recima, opstina Nis morala da izdvoji dva miliona dinara za finansiranje sanitarnog pregleda prosvetnih radnika, iako takav pregled godinama unazad nije vrsen, niti su prosvetni radnici znali za takvu obavezu. Podsecajuci na primer poklon-autobusa koji "stoje na Kertesovoj granici", Zivkovic je istakao da ni granica sa Republikom Srpskom nije "propusna" za sto tona gradjevinskog materijala koji je grad Nis uputio kao pomoc izbeglicama u Visegradu.

V. D.

Ujutro zajedno, uvece odvojeno

Velimir Ilic, predsednik SO Cacak i predsedavajuci Kongresa, ocenio je da su u dosadasnjem radu Saveza slobodnih gradova "postignuti prilicno dobri rezultati, bez obzira na sve sto se desilo".

- Bez obzira na razlaz koalicije "Zajedno", opstinski organi i dalje profesionalno rade. Popodne i uvece, jedni pripremaju bojkot, a drugi izbornu kampanju, da bi se sutradan ponovo okupili na istom poslu - rekao je Ilic i obecao da ce to "zdravo telo Srbije biti sacuvano".

Posaljite nam vas komentar! Izbor vasih reagovanja i misljenja objavljujemo.
© 1997 Yurope & ,,Nasa Borba" / Sva prava zadrzana /