Petak, 5. septembar 1997.

MIODRAG VUKOVIC, POTPREDSEDNIK CRNOGORSKE VLADE

Ustav Crne Gore pred promenama?

Ne postoji inicijativa za promene Ustava, ali postoji dogovor svih relevantnih politickih snaga o tome - rekao Miodrag Vukovic, isticuci da najvise nezadovljstva ima na resenja o pravima manjinskih naroda

Podgorica. - Potpredsjednik Vlade Crne Gore Miodrag Vukovic najavio je u podgorickim "Vijestima" izmjene republickog Ustava. "U politickoj javnosti, kod relevantnih politickih snaga i subjekata u Crnoj Gori, postoji nezadovoljstvo odredjenim ustavnim rjesenjima i formulacijama" - rekao je Vukovic.

Prema njegovim rijecima, najvise primjedbi se odnosi na prava manjinskih naroda. "Iskazano je nezadovoljstvo tom vrstom ustavne stimulacije, pa su cak i ljudi koji su neposredno radili na Ustavu saopstili da su te institute unosili koristeci tadasnju ustavnu leksiku, medjunarodne standarde i izraze" - rekao je Vukovic, konstatujuci da je "zivot burniji od svakog dokumenta".

"Ustav mora biti stabilan, jer je on uslov stabilnosti sistema i poretka. Ali, on nije Sveto pismo. Treba sve raditi pa i mijenjati Ustav kada se za to steknu objektivni razlozi" - podvukao je potpredsjednik crnogorske vlade, dodajuci da za sada ne postoji ni jedna inicijativa za promjene Ustava, ali da postoji dogovor svih relevantnih politickih snaga o tome.

"Istine radi, ja sam radio na Ustavu savezne drzave. Na crnogorskom nijesam, pa bih mogao cak i da rizikujem i kazem: da sam ga ja radio mozda bi neka od njegovih rjesenja bila i drugacija" - rekao je Vukovic.

B. I. M.

Posaljite nam vas komentar! Izbor vasih reagovanja i misljenja objavljujemo.
© 1997 Yurope & ,,Nasa Borba" / Sva prava zadrzana /