Petak, 5. septembar 1997.

KONGRES SRPSKOG UJEDINJENJA POZIVA NA BOJKOT IZBORA U SRBIJI

Neposteni izbori - nepostena vlast

Najuticajnija iseljenicka organizacija u svetu pozvala vladu SAD da ne prizna predstojece skupstinske i predsednicke izbore u Srbiji, uz poziv srpskim biracima da iskoriste svoje pravo i 21. septembra ne izadju na izbore

Slobodan Pavlovic
dopisnik "Nase Borbe" iz Vasingtona

Kongres srpskog ujedinjena (KSU) - najmasovnija i najuglednija iseljenicka organizacija u svetu, sa sedistem u Kaliforniji i clanstvom na svim kontinentima - pozvala je vladu SAD da ne prizna predstojece skupstinske i predsednicke izbore u Srbiji.

U apelu Klintonovoj administraciji i medjunarodnim organizacijama, KSU ukazao je da vlasti u Srbiji nisu obezbedile regularne izborne uslove niti ispunile ostale zahteve postavljene jos januara ove godine u izvestaju Gonsalesove komisije Organizacije za evropsku bezbednost i saradnju.

"Okolnosti (za izbore) u Srbiji, nazalost, nisu ni normalne, ni prihvatljive. Manipulacija izbornim zakonom, prekrajanje izbornih jedinica i gusenje medija od strane vladajuce Socijalisticke partije Srbije ucinilo je nemogucim slobodne i postene izbore. Organizacija za evropsku bezbednost i saradnju, na primer, osudila je 28. avgusta monopol SPS nad RTS. Drugi primer je organizovanje izbornih jedinica na Kosovu na takav nacin da ce SPS, u ocekivanju najavljenog bojkota albanskih partija, biti u stanju da osvoji znatno vise poslanickih mesta sa znatno manje glasova nego u urbanim oblastima, kao sto je Beograd.

Ovi prekrsaji, uz odbijanje Milosevicevih vlasti da sprovede izborne reforme postavljene Gonsalesovim izvestajem OEBS, ponistavaju demokratski proces. Iz tog razloga, KSU podrzava odluku mnogih opozicionih partija u Srbiji da bojkotuju predsednicke i parlamentarne izbore. Neposteni izbori neminovno ce proizvesti nepostenu vlast. Namesteni izbori u Srbiji, prema tome, nece imati nikakve svrhe. Oni ce samo ucvrstiti postojece strukture i jos vise otezati neophodne reforme." - kaze se, pored ostalog, u saopstenju Kongresa srpskog ujedinjenja, uz poziv biracima u Srbiji da iskoriste svoje pravo i 21. septembra ne izidju na izbore.

Kongres srpskog ujedinjenja zalozio se takodje u svom saopstenju za demokratsku transformaciju i ekonomske reforme u Srbiji, Crnoj Gori i Republici Srpskoj, trazeci da politicke i ekonomske strukture nasledjene iz komunistickih vremena budu zamenjene demokratskim institucijama - uz upozorenje da ce, u protivnom, uslediti "katastrofalne posledice po regionalnu stabilnost, dejtonski mirovni proces i dobrobit srpskog naroda".

Posaljite nam vas komentar! Izbor vasih reagovanja i misljenja objavljujemo.
© 1997 Yurope & ,,Nasa Borba" / Sva prava zadrzana /