Petak, 5. septembar 1997.

MINISTARSTVO PROSVETE SRBIJE POVECALO KVOTU U 550 SREDNJIH SKOLA

Danas naknadni upis

Na dodatnih 3.200 mesta mogu da konkurisu svi neupisani ucenici, ali i oni koji su se vec negde upisali, s tim sto onda rizikuju da ostanu bez djacke knjizice, jer ce se i danas na osnovu uspeha i broja bodova formirati rang liste

Beograd. - Odlukom ministra prosvete, prof. dr Jova Todorovica, u 550 srednjih skola moci ce da se upise jos 3.200 ucenika mimo prvobitno utvrdjenog plana, a naknadni upis u prvi razred organizovace se danas od 9 do 12 sati. Odluka o povecanju kvota u pojedinim skolama "bazirana je na cinjenici da je nakon zavrsetka drugog konkursnog roka ostao veci broj neupisanih ucenika sa dosta bodova, da najveci broj ucenika nije upisan u zeljenu skolu i da se u srednju skolu nije upisao veci deo zenske omladine. Nas je interes da se upise skola koja se zeli i da se upise veci deo zenske omladine", objasnio je dr Todorovic na jucerasnjoj konferenciji za novinare odrzanoj u Vladi Republike Srbije "dodatnu odluku donetu na osnovu dogovora i priprema u Ministarstvu, a u okviru svojih ovlascenja". Izmeni plana doprineo je i veliki broj zahteva, molbi i zalbi koji su tokom leta upuceni na adresu resornog ministarstva.

Odlukom ministra 114 ucenika moci ce da se upise u beogradske srednje skole tako sto se povecava broj ucenika u odeljenjima za dva do cetiri djaka, a na isti nacin do srednjoskolske knjizice doci ce i 1.600 ucenika u unutrasnjosti Srbije. Ovaj nacin upisa podrazumeva da svi kandidati koji su ostali tik ispod crte, a nisu u medjuvremenu podigli dokumenta- mogu da se upisu. Oni koji nisu imali "petlju" da sacekaju post-upisni rasplet dogadjaja nece se "racunati", ali ce moci da konkurisu u skolama koje su dobile dozvolu da upisu dodatna odeljenja. Prema prvoj varijanti naknadnog upisa, nove ucenike ce u Beogradu moci da upisu Prva, Cetvrta i Dvanaesta gimnazija, Prva ekonomska skola, Pravno-birotehnicka i Elektrotehnicka skola "Nikola Tesla".

Bez ogranicenja

Prema informaciji prof. dr Jova Todorovica u Srbiji su se bez ogranicenja mogli upisati svi kandidati iz Sremsko-baranjske oblasti. To znaci da nisu morali da polazu diferencijalne ispite i da su konkurisali za mesta na fakultetu i u srednjoj skoli pod istim uslovima kao i kandidati iz Srbije.

Nova odeljenja u Beogradu dobice Skola za negu lepote (upisace dva odeljenja koje ce obrazovati buduce zenske frizere), a Graficka skola ce upisati po 16 ucenika u obrazovne profile tipograf, tehnicar pripreme graficke proizvodnje, graficki montazer-hemigraf i tehnicar stampe. Medicinska skola na Zvezdari upisace odeljenje (32 ucenika) na smeru medicinska sestra, Medicinska skola na Savskom vencu na smeru ginekolosko-akuserska sestra (32) i Medicinska skola u Zemunu (32 ucenika, buduce medicinske sestre).

Po 32 djaka upisace i Deveta beogradska gimnazija (prirodno- matematicki smer), Petnaesta gimnazija (drustveni smer), Trgovacka skola, Druga ekonomska skola, Ekonomsko-trgovinska skola u Sopotu (ekonomski tehnicar), Skola za dizajn, Jedanaesta i Trinaesta gimnazija (obe primaju djake na drustveno-jezicki smer) i Medicinska skola na Savskom vencu (fizioterapeut). Trgovacka skola (trgovinski tehnicar) upisuje jos 64 vanredna ucenika, a Ekonomska skola u Zemunu jos 32 vanredna ucenika - buduca ekonomska tehnicara.

Ukidanje skolarine

Ministarstvo prosvete Srbije odlucilo je da ove skolske godine ukine placanje skolarine za sve sufinansirajuce ucenike, osim za one koji pohadjaju nastavu u specijalizovanim skolama ili uce u sportskim odeljenjima Jedanaeste beogradske gimnazije. Na novinarsko pitanje zasto su u junu uveli placanje skolarine, a sad tu odluku ukidaju i vracaju novac, ministar prosvete je kazao "u junu smo procenili da je trebalo da se uvedu skolarine, a sad, posto smo primili mnogo zalbi, shvatili smo da treba da izadjemo u susret roditeljima, polazeci od njihovih materijalnih mogucnosti".

Prema objasnjenju ministra i njegovih saradnika - na dodatna mesta mogu da konkurisu svi neupisani ucenici, ali i oni koji su se negde vec upisali, s tim sto onda rizikuju da ostanu bez srednjoskolske knjizice, jer ce se i danas na osnovu uspeha i broja bodova formirati rang liste koje ce biti istaknute po skolama najkasnije do 16 sati.

Odgovarajuci na novinarska pitanja dr Jovo Todorovic je kazao da ce naredne isplate zaposlenima u osnovnim, srednjim skolama i na univerzitetima teci po planu, prema normalnoj dinamici i da se moze ocekivati regres do kraja kalendarske godine, "a mozda i pre".

Odgovarajuci na pitanje o normalizaciji skolskog pitanja na Kosovu, ministar je rekao da nije kompetentan jer je to iskljucivo "politicko pitanje".

Odeljenja po okruzima

Nova odeljenja otvorena su i u okruzima u Srbiji, u Zrenjaninu (konfekcionar krojac), Vrscu (hemijski laborant), Pancevu (kuvar), Subotici (tehnicar stampe i tehnicar dorade - po 15 ucenika), Somboru (ekonomski tehnicar), Novom Sadu (konfekcionar-krojac, elektrotehnicar energetike, autoelektricar i automehanicar za masine i opremu), Sremskoj Mitrovici (sumarski tehnicar), Kragujevcu (u gimnaziji drustveno-jezickog smera, ekonomski tehnicar,medicinska sestra i opticar- po 15 ucenika) i u Cupriji (medicinska sestra).

I u Pozegi ce biti upisani ucenici mimo plana (jedno odeljenje gimnazije), Sapcu (ekonomski tehnicar i trgovac), Krusevcu (medicinska sestra), Leskovcu (trgovac i odeljenje prirodnog smera), Medvedji (ekonomski tehnicar), Nisu (medincinska sestra, trgovac, i mehanicar radnih amasina) i Kursumliji (kuvar i konobar), Pristini (medicinska sestra i tehnicar drumskog saobracaja. I u Gnjilanu ce moci da se upise jos jedno istureno odeljenje Medicinske skole iz Pristine.

Posaljite nam vas komentar! Izbor vasih reagovanja i misljenja objavljujemo.
© 1997 Yurope & ,,Nasa Borba" / Sva prava zadrzana /