Petak, 5. septembar 1997.

SPANSKA STAMPA O KRIZI U REPUBLICI SRPSKOJ

Mendiluse trazi hapsenje Milosevica

Bivsi predstavnik AKNUR u BiH (92-93) tvrdi da ima "privilegovane informacije" za otvaranje procesa protiv predsednika SRJ i "drugih srpskih lidera odgovornih za rat na Balkanu"

Vladimir Stankovic
dopisnik "Nase Borbe" iz Barselone

Nekako u isto vreme dok je predsednik SRJ Slobodan Milosevic razgovarao u Beogradu sa Karlosom Vestendorpom, visokim predstavnikom za BiH, jedan drugi Spanac otvoreno je optuzio predsednika Jugoslavije kao ratnog zlocinca i zatrazio njegovo hapsenje. Baskijac Hose Maria Mendiluse, evro-poslanik PSOE u Strazburu i bivsi predstavnik AKNURA (medjunarodne organizacije za humanitarnu pomoc) u Bosni i Hercegovini tokom 1992. i 1993, izjavio je to na javnoj tribini na Univerzitetu Menendes Pelajo u Santanderu u spanskoj provinciji Kantabrija. Mendiluse, inace poznat po svojim promuslimanskim stavovima, tvrdi da poseduje "privilegovanu informaciju" za otvaranje procesa protiv Milosevica "kao ratnog zlocinca i istinski najodgovornijeg za rat na Balkanu".

Mendiluse tvrdi da je sudjenje Milosevicu i "drugim srpskim liderima" neophodno kako bi oni "prestali da bojkotuju Dejtonski sporazum". Po Meniluseu, Milosevic i ostali srpski lideri koji jos nisu optuzeni od strane medjunarodnog tribunala, "kontrolisu jugoslovensku federaciju u skladu sa svojim interesima".

"Oni kontrolisu trgovinu oruzjem i drogom preko sumnjivih carina i granica. U zemlji su posejali korupciju", rekao je Mendiluse prema listu "El Periodiko de Katalunja" koji je jedini, koliko smo uspeli da vidimo, u spanskoj stampi registrovao njegove reci izgovorene u Santanderu.

Ostala spanska stampa uglavnom se bavila susretom Milosevic- Vestendorp i zbivanjima na relaciji Pale-Banjaluka. "La Vangvardija" iz Barselone u velikom izvestaju na celoj trecoj strani tvrdi da je Milosevic Vestendorpu jasno stavio do znanja da podrzava "sokolove", odnosno "tvrdu liniju sa Pala" i da podrzava ideju o predsednickim izborima "kako bi se eliminisala Biljana Plavsic". "El Periodiko de Katalunja" pod velikim naslovom "Vojska pritiska Plavsicevu" donosi kompilirani izvestaj u kome citira generala Peru Colica koji priznaje da je Biljana Plavsic "vrhovni komandat" ali tvrdi da sve "vazne odluke moraju da prodju kroz Vrhovni savet odbrane".

Solana dolazi na izbore

Generalni sekretar NATO Havier Solana prisustvovace lokalnim izborima u Bosni i Hercegovini, predvidjenim za 12. i 13. septembar. Solana ce 12. septembra doputovati u Sarajevo. Prema informacijama iz sedista NATO-a u Briselu, svrha putovanja je "podrska tom aktu koji je od presudne vaznosti u mirovnom procesu.

Posaljite nam vas komentar! Izbor vasih reagovanja i misljenja objavljujemo.
© 1997 Yurope & ,,Nasa Borba" / Sva prava zadrzana /