Petak, 5. septembar 1997.

SPECIJALNI AMERICKI IZASLANIK ZA VOJNU STABILIZACIJU NA BALKANU DZEJMS PARDJU RAZGOVARAO SA SLOBODANOM MILOSEVICEM

Federacija BIH bice deo Evrope i na vojnom planu

Predsednika Milosevica i generala Perisica upoznao sam sa programom obuke vojske Federacije i cilju otklanjanja opasnosti od novih sukoba. Generala Perisica upozorio sam na umesanost Srpske vojske u Bosni, izjavio je Pardju

Beograd. - "Sjedinjene drzave nastavice sa obucavanjem i opremanjem vojske federacije BiH i kontrolom naoruzanja u okruzenju, kako bi odstranile opasnost ratne opcije u Bosni i u regionu", izjavio je juce americki ambasador Dzejms Pardju posle razgovora sa predsednikom Slobodanom Milosevicem i nacelnikom Generalstaba VJ Momcilom Perisicem.

"Predocio sam gospodi Milosevicu i Perisicu dokle se stiglo u ostvarenju Medjunarodnog programa za obuku i opremu vojske federacije BiH kojim rukovode SAD. Osnovni vojni cilj ovog programa je pomoc Federaciji BiH da ojaca snage odvracanja i odbrane pre odlaska trupa Sfora".

"Obavestio sam svoje sagovornike da Bosna kao i mnoge druge bivse komunisticke zemlje Istocne Evrope preduzima korake ka prudruzivanju Evropi prihvatajuci odbrambenu strukturu NATO", rekao je Pardju, dodavsi da se "vojska federacije BiH proteklih meseci u opremi i obuci priblizila standardima NATO i da se menja i vojna neravnoteza koja je omogucila rat od 1992 do 1995.".

"Ovaj program ne predstavlja pretnju onim Srbima koji zele mir i punu primenu Dejtonskog sporazuma. Naprotiv, on obezbedjuje odbranu legitimnih prava svih naroda Federacije i kontrolu nivoa oruzanih snaga u vojnom okruzenju a sve u cilju odstranjivanja opasnosti od novih sukoba, sto je osnovni apspekt Dejtonskog sporazuma" rekao je Pardju.

"Program takodje smanjuje uticaj ekstremista, ukljucujuci Iran, kontrolise priliv oruzja u Federaciju ivodi je u Evropu. Bosna je evropska zemlja u kojoj zivi milion Muslimana koji su takodje Evropljani i mi cemo ih vratiti u Evropsku zajednicu. Svaki drugi pravac znacio bi destabilizaciju Bosne i celog regiona", naglasio je visoki americki funkcioner.

Ambasador Pardju je naglasio da bi "ovaj program mogao obuhvatiti i bosanske Srbe, ali tek posto oni budu u potpunosti ispostovali Dejtonski sporazum, ukljucujuci postovanje sporazuma o kontroli naoruzanja, povratak svih izbeglih lica, slobodu kretanja, punu saradnju sa Haskim sudom i ostvarenje politicke klime koja bi omogucila federaciji BiH da postane jedinstvena demokratska multinacionalna drzava."

"Tokom razgovora sa generalom Perisicem upozorio sam ga na umesanost Srpske vojske u Bosni. Aktivnosti Srpske vojske u podrsci bosanskim Srbima predstavljaju krsenje Dejtonskog sporazuma i mesanje u unutrasnjosti stvari Bosne", rekao je na kraju specijalni americki izaslanika za vojnu stabilizaciju na Balkanu.

Mila Gligoric

Posaljite nam vas komentar! Izbor vasih reagovanja i misljenja objavljujemo.
© 1997 Yurope & ,,Nasa Borba" / Sva prava zadrzana /