Petak, 5. septembar 1997.

SAOPSTENJE MULTINACIONALNE DIVIZIJE SEVER

Sfor se povuka sa mosta u Brckom

Kontrolu preuzela policija Republike Srpske i Ujedinjenih nacija

Brcko. - Most na Savi u Brckom juce je osvanuo bez americke zastave. Pripadnici Sfora su u toku pethodne noci napustili ovo kontrolno mesto na granicnom prelazu izmedju Republike Srpske i Hrvatske. Ostala su samo dvojica policajaca RS.

Objasnjenje za ovaj postupak medjunarodnih snaga dao je supervizor Robert Farand koji je sa mesnim stranackim prvacima od 10 do 12 casova ucetvovao na lokalnom radiju u emisiji "Otvoreni studio" i odgovarao na pitanja slusalaca.

- Ne znam zasto kazete da su gradjani uznemireni zbog odlaska Sfora sa mosta, kada su pre nekoliko dana napadali te iste vojnike. Sfor je ovde da bi obezbedjivao ovaj prostor. Medjutim, s vremena na vreme dolazi do promene pozicije, ne treba to ljude da alarmira. Saobracaj u gradu, je smanjen pa je privremeno most prepusten vlastima policije Republike Srpske. Zar to nije ono sto je narod hteo - da most bude pod lokalnom kontrolom. Bude li situacija zahevala da se vrate, oni ce se vratiti na most. Ali, vi biste trebali da budete srecni zbog toga jer ste svi vi na neki nacin to hteli, odgovorio je ambasador Farand na pitanje stranackih prvaka u Studiju i dodao:

- Neko je rekao i to da su ljudi uplaseni i da ce doci do invazije iz Hrvatske. Prvo, to je apsurdno. Drugo, do toga nikada nece doci, jer to Sfor nece dozvoliti. Znaci, moja poruka gradjanima Brckog bi bila - opustite se, nije ovo nista alarmantno.

Informativni centar multinacionalne divizije Sever saopstio je juce da su lideri ove divizije ukinuli stalnu kontrolu tacaka na juznom delu mosta u Brckom kao deo napora da se poveca bezbednost ovog podrucja. Istice se da je cilj ukidanja stalnih kontrolnih tacaka povecanje intenziteta pokretnih patrola te da ce u slucaju nekog nepredvidjenog dogadjaja Sfor ponovo da uspostavi kontrolu na tom mostu. Kao razlozi za uklanjanje kontrolnih tacaka navedeni su: prvo - da se most koristi uglavnom za civilni saobracaj, da se retko koristi za vojne pokrete, te da zato vise odgovara da kontrolu preuzme lokalna policija, i drugo - sto su patrole efikasnije u nadgledanju slobode kretanja.

P. Vasic

Posaljite nam vas komentar! Izbor vasih reagovanja i misljenja objavljujemo.
© 1997 Yurope & ,,Nasa Borba" / Sva prava zadrzana /