Petak, 5. septembar 1997.

JAVNO MNJENJE I IZBORI: AVGUSTOVSKO ISTRAZIVANJE AGENCIJE "MARK-PLAN"

U Srbiji najvise "ni za koga" u Crnoj Gori Djukanovic neprikosnoven

Rejting lidera stranaka koje izlaze na izbore raste, dok onima koji su u bojkotu popularnost opada. Najvise ispitanika ne veruje ni politicarima ni medijima

Beograd. - Agencija "Mark-Plan" obavila je od 15. do 20. avgusta ove godine istrazivanje javnog mnjenja SR Jugoslavije, na uzorku od 2.384 punoletnih gradjana (2.211 u Srbiji i 173 u Crnoj Gori), u 34 opstine. Istrazivanje je obavljeno u direktnom kontaktu sa ispitanicima, koji su odgovarali na deset pitanja.

Rezultati su pokazali da i dalje najveci broj gradjana nema poverenja ni u jednog politicara (33.5 odsto), ali da je postotak takvih smanjen u odnosu na prethodna istrazivanja, u februaru i junu ove godine (37,4 odnosno 36 odsto). Najvise poverenja ljudi imaju u Slobodana Milosevica (17 odsto, u prethodnim istrazivanjima 13,5 i 13,3), a zatim u Vojislava Seselja, ciji je rejting popravljen u odnosu na februar, ali smanjen u odnosu na jun. Poverenje raste i u Vuka Draskovica (9), ali opada u slucaju Vojislava Kostunice (5,1) i Zorana Djindjica (4,4), koji je u februaru bio ispred Milosevica (sa 14,4 odsto). Slede Milo Djukanovic (2,2) i Vesna Pesic (1).

U Crnoj Gori najvise je poverenja u Djukanovica (21,2), pa u Milosevica (12,4), Slavka Perovica (11,8) i Momira Bulatovica (5,3). Na pitanje koga bi voleli da vide na mestu predsednika Srbije, gradjani su najcesce odgovarali "ne znam" (28,7), pa Vojislav Seselj (15,2), Vuk Draskovic (11,4), Zoran Lilic (8,9), a kad je u pitanju predsednik Crne Gore odgovori su bili Milo Djukanovic (21,4), "ne znam" (20,8), Momir Bulatovic (17,9), Slavko Perovic (12,1).

Najstariji gradjani - najazurniji glasaci

Istrazivanje Mark Plana pokazalo je da je 58,9 odsto gradjana SRJ raspolozeno da na predstojece izbore izadje, 21,6 odsto je neodlucnih, 16 odsto nece da izadju, a 3,5 nije zelelo da na to pitanje odgovori. U Srbiji je medju gradjanima koji misle da je odluka o bojkotu pogresna najavise starijih od 65 godina. Oni su ujedno i glasaci koji se u navecem procentu izjasnjavaju za Lilica kao predsednickog kandidata.

Na pitanje za koga bi glasali na predstojecim izborima u Srbiji 26,3 odsto odgovara "ni za koga", 18,5 odsto u vremenu istrazivanja bilo je za Seselja, 15,8 odsto ne zna, a 15,7 odsto je za Zorana Lilica. Jednak procenat (15,7) potencijalnih glasaca "ubrao" je Vuk Draskovic, koji u Beogradu vodi, i na listi se nasao ispred Seselja i Lilica

Agencija je od 58,4 odsto ispitanika dobila odgovor da ce izaci na izbore, 22,8 odsto je neodlucnih , 15,1 odsto odgovorilo je da nece izaci, a 3,7 odsto nije zelelo da odgovori. Najveci odziv je u Istocnoj Srbiji, a najlosiji u Vojvodini, jedva polovina. U Crnoj Gori je raspolozenje za izlazak na izbore vece - 63,3 odsto, a veci je i procenat onih koji nece da izadju - 29,6. Neodlucnih je 6,5 odsto, a bez odgovora anketari su ostali kod 0,6 osto ispitanih.

Da je odluka o bojkotu izbora pogresna smatra 38 odsto, a da je ispravna 20,9 odsto ispitanika. O tome nije ni razmisljalo 17,9 odsto, a da se radi o strankama koje nisu ugledne misli 14,9 odsto ispitanika. Prema odgovorima na pitanja o poverenju u televizijske i radio stanice, dnevne listove i casopise, u najvecem procentu se ne veruje ni jednom mediju. U SRJ se najbolje kotira BK Telekom, zatim "nijedna" TV stanica, a na trecem mestu je Studio B, ispred RTS 1, Politike, itd. Ispitanici u Srbiji najvise veruju Prvom programu Radio Beograda, a u Crnoj Gori "Elmagu". Od dnevnih listova na prvom mestu je "Blic", a od nedeljnika "Nin".

LJ. Gogic

Posaljite nam vas komentar! Izbor vasih reagovanja i misljenja objavljujemo.
© 1997 Yurope & ,,Nasa Borba" / Sva prava zadrzana /